Az Európai Unió tagállamai egységesen lezárják légterüket az orosz bejegyzésű vagy tulajdonú légitársaságok és repülőgépek előtt – jelentette be az Európai Bizottság elnöke vasárnap. Később az Aeroflot minden európai járatát felfüggesztette.

Ursula von der Leyen ezt a többi intézkedéssel együtt közölte, hozzátéve: a tiltás nemcsak a menetrend szerinti és charter járatokat teljesítő gépekre, hanem a magángépekre is érvényes. Az erről szóló hivatalos értesítés még nem jelent meg, a közlés pedig nem tartalmazza, hogy mikortól él a tiltás.

Az uniós tagországok az elmúlt napokban sorra zárták le légterüket az orosz repülőgépek előtt az ország Ukrajna ellen indított háborúja miatt, ezekre rendszerint hasonló lépés volt a válasz az orosz féltől, így várhatóan most is kölcsönös alapú tiltás lehet a reakció.

Forrás: Eurocontrol-Facebook

Vasárnap késő este az Aeroflot azt közölte, hogy határozatlan időre az összes európai járatát felfüggesztette.

Az uniós tiltás elrendelése előtt egyebek között az Air Baltic, a Finnair, a LOT Polish Airlines, az Air France-KLM és Austrian Airlines is beszüntette orosz járatait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Vasárnap törölte oroszországi járatait a Wizz Air is, az Aeroflot szombati és vasárnap délelőtti Moszkva és Budapest közötti járatai is jelentős kerülővel közlekedtek, a vasárnap esti járatot pedig már törölte az orosz légitársaság.

A magyar hatóságok által kiadott NOTAM közlemény:

A0898/22 NOTAMN
Q) LHCC/QAFXX/IV/NBO/E /000/999/4730N01928E144
A) LHCC B) 2202272300 C) 2203062359 EST
E) UKRAINIAN CRISIS: ALL RUSSIAN REGISTERED AIRCRAFT AND ALL AIRCRAFT OWNED, CHARTERED OR OPERATED BY ANY RUSSIAN NATURAL OR LEGAL PERSON,OPERATORS HOLDING OPERATING LICENCE (OL)OR EQUIVALENT ISSUED BY THE RUSSIAN FEDERATION AUTHORITIES, INCLUDING AS A MARKETING CARRIER ARE PROHIBITED TO ENTER, EXIT OR OVERFLY HUNGARIAN AIRSPACE EXCEPT HUMANITARIAN, SAR AND LEASED AIRCRAFT ONE-WAY RETURN FLIGHTS WITH THE PERMISSION OF THE HUNGARIAN CAA AND IN CASE OF EMERGENCY LANDING OR EMERGENCY OVERFLIGHT.