Szombaton és vasárnap újabb uniós tagállamok tiltották ki légterükből az orosz repülőgépeket, német források szerint általános tiltásra készül az Európai Unió. Eközben más légitársaságok után a Wizz Air felfüggesztette az oroszországi járatait, az Aeroflot vasárnap délelőtti járata ugyan nagy kerülővel, de még közlekedik Budapestre, az estit viszont már törölték.

Cikkünk a gyorsan változó helyzetben frissül, ha újabb bejelentés történik!

A Wizz Air vasárnap törölte a Budapest-Moszkva járatát, közlése szerint üzemeltetési okok miatt további értesítésig ideiglenesen felfüggeszti összes oroszországi útvonalán az üzemelést. A moldovai légtér zárlata miatt a légitársaság kisinyovi járatai a romániai Jászvásár (Iasi) repterére közlekednek. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Wizz Air négy repülőgépe ragadt ukrán reptereken, ezek sorsa továbbra is ismeretlen.

Az Aeroflot vasárnap délelőtti, SU 2030 számú, Moszkva-Budapest járata cikkünk írásakor már Ausztria légterében repül, de még a szombati járathoz képest is nagyobb kerülővel és több mint egy órás késéssel érkezik Ferihegyre Oroszország-Finnország-Svédország-Németország-Ausztria légterén keresztül. Az esti Aeroflot-járatot már törölték a Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint.

Forrás: fr24.com

Ugyanennek alapján az orosz Ural Airlines vasárnap törölte a Jekatyerinburg-Budapest járatát, és a hétfői Moszkva-Budapest járata sem közlekedik a légtérzárások miatt. Az orosz S7 Airlines szombaton közölte, hogy az összes európai járatát törli.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szombaton délután a KLM, majd a Lufthansa is visszafordította az Oroszországba tartó vagy annak légterén átrepülő járatait, továbbá azt közölték, hogy hét napra törlik az oroszországi járataikat, és gépeik átrepülésre sem veszik igénybe az ország légterét. Vasárnap hasonló lépést jelentett be a Lufthansa-csoporthoz tartozó Austrian Airlines is.

Lengyelország, Csehország és Bulgária után szombaton Lettország, Észtország, Bulgária, majd Románia, Litvánia és Szlovénia, vasárnap pedig Írország is bejelentette, hogy kitiltja légteréből az orosz gépeket. Előbbi országokkal szemben viszonossági alapon már Oroszország is életbe léptetett tiltást, az intézkedést szombaton délután bevezető országokkal szemben is várhatóan megteszi. A LOT és az Air Baltic már korábban közölte, hogy törli oroszországi járatait.

Németország vasárnap 15 órától tiltja ki légteréből az orosz légitársaságok repülőgépeit Volker Wissing német közlekedési miniszter ARD-nek adott nyilatkozata szerint.

Hasonló lépést jelentett be Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Izland, Olaszország és Svédország is.

Német források szerint az Európai Unió általános tiltásra készül az orosz járatokkal szemben, miután az ország háborút indított Ukrajna ellen, de hivatalos közlés egyelőre nem történt az ügyben. Várhatóan az uniós külügyminiszterek mai tanácskozásán hozhatnak döntést erről a szankcióról.