Az A320-as repülőgépcsalád törzselemeinek strukturális összeszerelését végző, magas fokon automatizált, új gyártósort állított üzembe az Airbus Hamburgban.

Forrás: Airbus

Az új gyártósor megtervezésénél figyelembe vették az A321LR korábbi változatokénál hosszabb törzsszekciói által támasztott különleges kihívásokat.

Az új üzemben húsz robot segítségével végzik a törzselemek gyártását és összeszerelését. Teljesen új logisztikai koncepciót és automatikus, lézeres technológiával működő pozicionálási, mérési, valamint digitális adatgyűjtési rendszereket is alkalmaznak.

A beruházás az Airbus ipari szintű gyártási rendszerének evolúciójában és digitalizációjában új szintre lépést jelent, valamint a várakozások szerint a hatékonyságra és a minőségre egyszerre lesz jótékony hatással.

Az A320-család gyártósorának minél magasabb fokú automatizálása elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy a gyártási rátát (a készülő gépek számát) az igényeknek megfelelő szintre tudja emelni az európai gyártó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az automatizálás és a robotok alkalmazása hatékonyabb és gyorsabb gyártást tesz lehetővé, miközben a minőségi szempontok továbbra is az első helyen maradnak.

Forrás: Airbus

A hamburgi összeszerelőüzemben a repülőgép törzselemeit alkotó héjpaneleket, valamint teljes törzselemeket csatlakoztatnak és szerelnek össze robotok segítségével. Nyolc robot végzi az elemek hosszanti összeszerelését, tizenkét robot – amelynek mindegyike hét tengellyel rendelkezik – hajtja végre a törzselemek körkörös egymáshoz rögzítését.

A részegységek úgy hagyják el a gyártócsarnokot, hogy a mechanikus és elektromos rendszereket is beszerelik. Ezt követően szállítják át a kész törzseket a franciaországi, németországi, kínai és amerikai végszerelő üzemeknek.

Így dolgoznak a robotok az új gyártósoron