Már határok nélkül használhatók az eddig külön-külön működő, úgynevezett free route légterek Európa északi részén, így a légitársaságok az eddigieknél jobb útvonalakon tervezhetik járataikat.

Északi free route légtér (Forrás: Eurocontrol)

Április 25-én megkezdte működését az a határokon átívelő free route légtér, amelyben a maastrichti, dán, svéd és német légiforgalmi irányítók dolgoznak.

A légitársaságok számára ezzel lehetővé vált, hogy akár Svédországtól Belgiumig a legrövidebb útvonalat repülhessék, az országhatárok figyelembe vétele nélkül.

Egyelőre csak a dán-svéd funkcionális légtérblokkból (DK-SE FAB) induló, és oda érkező járatok adhatják le a repülési tervüket az új szabályok szerint.

A free route légteret Dánia és Svédország felett már 2011-ben bevezették, míg a maastrichti, illetve német légiforgalmi irányítás 2017, valamint 2018 óta alkalmazza a szabad légtérhasználat koncepcióját.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hasonló elven működik éjszaka Közép-Európában a SEEN FRA elnevezésű légtér, amelyben Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária felett tervezhetik szabadon útvonalaikat a légitársaságok, országhatároktól függetlenül.