A július 12-ére meghirdetett ír pilóta sztrájk törlésére szólítja fel a FORSA pilótaszakszervezetet a Ryanair, mert azt ír hajózóik alig harmada támogatja – a cég közlése szerint.

Az ultra low-cost légitársaságnál dolgozó 350 ír pilóta közül csak 94 támogatja, és kíván részt venni a július 12-ére, csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetési akcióban.

Ez alig 27%-os támogatottság, és a Ryanair szerint ilyen kis csoport miatt nem szabad akár összességében akár több ezer ember utazását biztosító járatot törölni.

Ezért a légitársaság felszólította a FORSA-t a sztrájk törlésére, és tárgyalni hívta annak képviselőit a dublini központba.

Emellett a cég szerint a munkabeszüntetési akció mögött az Aer Lingus áll, ezért Michael O’Leary cége magyarázatot követel a szakszervezettől, hogy miért engedi ezt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A baj nem jár egyedül

Mint arról beszámoltunk, az ír diszkont üzemelését az utóbbi időszakban többször rajta kívül álló okok is nehezítették, például a francia légiforgalmi irányítók nagy volumenű, egész Európát megzavaró munkabeszüntetési akciói.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A cég éppen ezért kézzel-lábbal tiltakozik, egyenesen az Európai Bizottsághoz nyújtott be petíciót “Tartsuk Nyitva Európa Egét” címmel, a kezdeményezés möge még az Airlines for Europe (A4E) kereskedelmi szövetség.

Június végén pedig a legnagyobb európai légitársasági csoporttal, a British Airwayst és a Vuelinget is tulajdonló International Airlines Group-al (IAG) közösen adott be egy hivatalos panaszt a a légitársaság az Európai Unió hatóságainak.

Ehhez képest a szakszervezetek elismerése és azok bénító akciói alig látszanak a Ryanair pénzügyi eredményében, a vezetőség szerint azonban így sincs jó hatással a cégre a szakszervezetek tevékenysége.