A dohai Hamad kapta a világ legjobb repülőtere címét az idei Skytrax-felmérésen, megőrizte a második helyét Tokió-Haneda, a harmadik a tavalyi első Szingapúr-Changi lett. A budapesti légikikötő ismét nyert a kelet-európai kategóriában, azonban az összetett listában négy helyet rontva csak a 97.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a „Kelet-Európa legjobb repülőtere” kategória elismerését immár sorozatban nyolcadik alkalommal nyerte el a Skytrax minősítő cég idei felmérésén. Ebben a kategóriában Budapest sorrendben Bukarestet, Tallint, Rigát, Kijev-Boriszpolt, Tbilisit, Belgrádot, Pozsonyt, Zágrábot és Szófiát előzi meg.

A top 100-as világranglistában a 97. helyet szerezte meg idén a Budapest Airport.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A Ferihegy ezzel négy helyet rontott a tavalyi 93. helyezéséhez képest, míg 2019-ben a 89., 2018-ban a 90., 2017-ben a 84. helyre sorolta a Skytrax a világ „top 100” repülőtere között.

A környező versenytársak, Varsó és Prága azonban nem került be top 100-ba, a jóval jelentősebb Bécs pedig a tavaly megszerzett 16. helyről a 23-ra csúszott vissza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezen repterek egyébként a közép-európai régióban szerepelnek, ahol Bécs a negyedik, Varsó a nyolcadik, Prága a kilencedik helyet érte el.

A Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója a cég lapunkhoz eljuttatott közlése szerint elmondta: „Óriási megtiszteltetés, hogy sorozatban nyolcadszor a budapesti repülőtér lett az utasok szavazatai alapján Kelet-Európa legjobb repülőtere. Különösen annak fényében, hogy az elmúlt 18 hónap a légi közlekedési ipar eddigi legnagyobb kihívást jelentő időszaka volt, amely extra teljesítményt kívánt mindenkitől. Ezért az idei díj különösen fontos számunkra, hiszen nem csupán a repülőtér általános teljesítményét, hanem a járványhelyzetre adott válaszainkat is elismeréssel illették az utasok.”

Doha-Hamad (Fotó: AIRportal.hu)

A világrangsorban helycserés támadással az első lett Doha-Hamad, megőrizte második helyét Tokió-Haneda, míg a harmadik a tavalyi győztes Szingapúr-Changi reptér lett. Mögöttük Szöul-Incshon és Tokió-Narita futottak be a negyedik és ötödik helyre.

Hatodik lett a rangsorban a müncheni repülőtér, amely egy helyet rontott a 2020-as eredményéhez képest, de így is Európa legjobb repülőtere.

A Skytrax World Airport Awards globális utaselégedettségi felmérés, amely világszerte több mint félezer repülőtérre terjed ki. Különféle területeken ellenőrzi a repülőtéri szolgáltatások és termékek minőségét, az indulástól az érkezésig. A minősítést minden esetben az utasok anonim, egységes rendszerű véleménynyilvánításának alapján határozzák meg. Egyesek azonban kritikusak a felmérés hitelességével szemben. A teljes lista itt tekinthető meg.