Leállította az Egyesült Királyságból, Dél-Afrikából és Dél-Amerikából Hollandiába közlekedő utasszállító járatait január 23-tól a KLM. A Magyarországról induló utasok is csak négy óránál nem régebben elvégzett antigén-gyorsteszt negatív eredménye birtokában léphetnek a fedélzetre. A légitársaság a magas kockázatú térségekben éjszakázó személyzetének tesztelési protokollt dolgozott ki, emellett további közel ezer dolgozóját kénytelen elküldeni.

Szigorú járványügyi intézkedéseket és utazási korlátozásokat vezettek be Hollandiában január 23-tól a koronavírus új mutációi által okozott harmadik járványhullám megfékezése érdekében, amely mint korábban írtuk, tömeges járatfelfüggesztéssel fenyegetett.

A KLM az áruszállító járatok kivételével szombattól nem repül az Egyesült Királyságba, Dél-Afrikába és a dél-amerikai kontinensre sem.

A magas kockázatú területekről Amszterdamba érkező utasoknak a belépéshez eddig is szükséges negatív teszteredmény mellett már a járat indulása előtt legfeljebb 4 órával antigén-gyorstesztet is el kell végeztetniük, és ennek negatív eredménye birtokában szállhatnak fel a Hollandiába tartó gépek fedélzetére.

A KLM igyekszik segíteni az utasainak ezek beszerzésében, de mivel nem minden repülőtéren van tesztközpont, így ez egyes helyeken gyakorlati nehézségekbe ütközik a közlés szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A Budapest Airport ezzel kapcsolatban a közösségi oldalán azt írta, hogy a Magyarországról Hollandiába tartó járatok fedélzetére is csak azok az utasok szállhatnak fel,
akik rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel és egy 4 óránál nem régebbi, szintén negatív eredményű antigén-gyorsteszttel.

Az új szabályozás a 13 évesnél idősebb utasokra vonatkozik.

A Liszt Ferenc-repülőtéren kialakított koronavírus-tesztközpont a holland beutazási szigorításokhoz alkalmazkodva január 23-tól minden nap hajnali 3 órától este 8-ig tart nyitva, hogy biztosítani tudja az utasoknak a Hollandiába való beutazáshoz szükséges antigén-gyorstesztet.

A KLM a holland nemzeti népegészségügyi intézettel együttműködésben egy biztonságos, alternatív tesztelési protokollt dolgozott ki a személyzete azon tagjai számára, akik a munkájuk teljesítése során elhagyják a repülőterek területét (pl. éjszakai pihenő miatt) azokban az országokban, amelyek nem szerepelnek a holland kormány biztonságos országokat felsoroló listáján.

A dolgozóknak az adott célállomásra érvényes útmutatót adtak ki, és járatuk elindulását megelőzően, valamint a visszaérkezést követően is antigén-gyorsteszteket végeznek el rajtuk az amszterdami repülőtéren.

A holland kormány által biztonságosnak minősített országokba a KLM járatai változatlanul közlekednek.

További leépítések

A KLM tavaly mintegy 5000 fős leépítést hajtott végre, de most újabbat volt kénytelen bejelenteni.

A légitársaság 2020-ban ahhoz igazította a munkavállalók számát, hogy a forgalom 2021-ben elkezd újra növekedni, de a cég most úgy látja, hogy ez csak később történthet meg, amely további leépítéseket tesz szükségessé.

A hosszútávú járatok forgalmának bővülése is várat még magára, az eddigi és újonnan bevezetett nemzetközi utazási korlátozások miatt.

A KLM ezek miatt további 800-1000 fő közötti leépítésre kényszerül:
500 légiutaskísérőt, 100 pilótát, 200 és 400 közötti számban pedig földi dolgozót bocsát majd el.

Így közel 6000-re emelkedik a világjárvány miatt elveszett álláshelyek száma a KLM-nél.

Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója a cég közleménye szerint azt mondta, hogy a most bejelentett leépítés sajnos elkerülhetetlen volt, de az intézkedés nincs összefüggésben az elmúlt napokban bejelentett korlátozásokkal, azok várhatóan később éreztetik hatásukat.