Szuhoj Superjetek értékesítéséről kezdett tárgyalásokba Egyiptomban az orosz repülőgépgyárakat összefogó United Aircraft Corporation (UAC), amely az arab ország nemzeti légitársaságának ajánlja fel az SSJ-100-ast.

A különleges, 75. évfordulós festésű SSJ-100-as a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is járt már. (Fotó: Rimóczi Roland - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A különleges, 75. évfordulós festésű SSJ-100-as a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is járt már.
(Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)
Az Egypt Air regionális útvonalainak teljesítésére jelenleg Embraer E-170-eseket használ. (Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Egypt Air regionális útvonalainak teljesítésére jelenleg Embraer E-170-eseket használ.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)
Ilyen az utaskabinja annak az SSJ-100VIP-nek, amely Kairóba repült. (Fotó: SuperJet International) | © AIRportal.hu

Ilyen az utaskabinja annak az SSJ-100VIP-nek, amely Kairóba repült. (Fotó: SuperJet International)

Hírügynökségi jelentések szerint a Szuhoj rögvest két Superjettel jelent meg Kairóban. Az egyik az SSJ-100-as üzleti gép változata, amely az orosz tárgyaló delegációt szállította, a másik pedig egy hagyományos utasszállító, amelyet az egyiptomi légitársaság meggyőzésére vetnek be az orosz-egyiptomi üzleti fórum alkalmát megragadva.

Az UAC delegáció egyik tagja a RIA Novostinak meg is erősítette, hogy tárgyalásokba kezdtek az Egypt Air-rel, de arról, hogy hány darab Superjet értékesítéséről lenne szó egyelőre nem tudni részleteket. A küldött ugyanakkor elismerte, hogy nincs könnyű dolga az orosz félnek, mert az egyiptomi légitársaság jelenleg sikerrel üzemeltet a Superjettel konkuráló, hasonló teljesítményű Embraer E-Jeteket.

Az Egypt Air regionális leányvállalata, az Egypt Air Express tizenkét darab brazil gyártmányú E-170 típussal rendelkezik, amelyek egyébként a légitársaság budapesti járatainak is rendszeres teljesítői. A gépek 2007-től kerültek a flottába. A legfiatalabbakat 2009-ben vette át a légitársaság. A Szuhoj azonban így is mindent igyekszik bevetni az egyiptomiaknál. A Kairóba repült két gép közül az Egypt Air számára is érdekes, utasszállító Superjet az, amely a gyártó 2014-ben ünnepelt fennállásának 75 éves évfordulójára emlékeztető különleges, arany színű festést visel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Szuhoj Superjet prototípusa 2008-ban repült először, de forgalomba csak 2011 áprilisában állt. A repülőgépgyár idén februárban adott hírt róla, hogy a századik Superjet végszerelésébe kezdett, éppen akkor amikor a gyártósor megnyitásának tízedik évfordulóját is ünnepelték. A RussianAviation.com adatai szerint jelenleg 44 darab SSJ-100-as van forgalomban; a típus listaára körülbelül 36 millió dollár.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!