Szaúd-Arábia újranyitja földi és vízi határait Katar felé, valamint megnyitja légterét a katari repülőgépek számára, ezzel véget érhet a 2017 óta tartó blokád.

Az Aljazeera híre szerint a kuvaiti külügyminiszter jelentette be, hogy már hétfő estétől véget érhet a Katarral szembeni bojkott, amelyet Szaúd-Arábia és szövetségesei – az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom – rendeltek el még 2017 júniusában.

Frissítés: Az MTI híre szerint kedden megállapodást írtak alá az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetői a szaúd-arábiai csúcstalálkozójukon a Katarral kibontakozott viszály rendezéséről. Az Al-Ula megállapodás Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, hogy véget vessen a 2017-ben kibontakozott viszálynak, amelynek során Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai, kereskedelmi és egyéb kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az emírség iszlamista csoportokat támogat.

Forrás: Qatar Airways

A 2017-ben elrendelt blokád miatt megszűnt az átkelés a félszigeten fekvő Katar egyetlen földi határán, az ország a létfenntartáshoz szükséges árukat csak légi úton tudta beszállítani.

A Dohába tartó repülőgépek csak néhány, szűkös kapacitású útvonalon közelíthették meg, és hagyhatták el a Hamad repülőteret.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emiatt a Qatar Airways több útvonalán jelentősen növekedett a repült távolság és idő.

A légitársaságnak továbbá le kellett állítani az összes olyan járatát, amely a blokádot elrendelő államokba közlekedett. Ugyanígy a blokádot elrendelő országok légitársaságai is leállították Dohába közlekedő járataikat.

A Qatar Airways emiatt jelentős többletköltségeket volt kénytelen viselni. Tavaly az ENSZ Nemzetközi Bírósága a blokádot jogi úton támadó Katarnak adott igazat, a Qatar Airways legalább 5 milliárd dollár kártérítést követel egy bírósági perben a négy arab államtól.