A Dubai World Central (DWC) repülőtér helyett az onnan mintegy száz kilométerre lévő Abu-Dzabi repülőterén teszi le Dubajba tartó utasait a Wizz Air június 7-től. A légitársaság ennek ellenére nem kínálja fel az érintett utasok repülőjegyének módosítását vagy törlését, hasonlóan a Párizsba tartók esetéhez.

(Forrás: Wizz Air)

Továbbra is kínálja a repülőjegyeket Dubajba a Wizz Air, a városra rákeresve a légitársaság saját rendszere június 7-től ad ki foglalható helyeket a Dubai World Central (DWC) repülőtérre.

A járat kiválasztásánál mindössze egy viszonylag kis betűs „Lands at Abu Dhabi” (vagy a magyar verzióban: „Leszállóhely: Abu-Dzabi”) figyelmeztetés jelzi (lásd képünkön), hogy nem Dubajban, a megszokott Dubai World Centralon (DWC), hanem az onnan mintegy 100 kilométerre lévő Abu-Dzabi repterén (AUH) szállnak le, illetve onnan indulnak vissza Budapestre.

A napokban több olvasónk is jelezte, hogy a célállomás változása ellenére
a már korábban megvásárolt repülőjeggyel rendelkező utasok számára nem kínál visszatérítési vagy ingyenes átfoglalási lehetőséget a légitársaság.

A Wizz Air foglalási rendszerének screenshotja

A repülőtér-váltást a dubaji DWC-reptér március végén elrendelt határozatlan idejű lezárásával indokolja a légitársaság a honlapján és tájékoztatóleveleiben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A korábban DWC-re megváltott repülőjeggyel rendelkező utasoknak annak ellenére sem biztosítja a módosítás vagy visszatérítés lehetőségét a Wizz Air, hogy saját üzletszabályzatában az szerepel:
ha megváltozik a visszaigazoláson szereplő útvonal, akkor visszajár a viteldíj.

A célállomás mellett a járatszám is megváltozott: a W6 2497-es számú dubaji járatokat törölte a légitársaság, és az utasokat a W6 2357-es abu-dzabi járatra foglalta át, a dubajiként hirdetett jegyek értékesítése is erre folyik. Olvasónk szerint a fiókjában úgy szerepel az abu-dzabi járat, mintha eleve arra váltotta volna meg az eredeti jegyét, az ügyfélszolgálat telefonon és e-mailen sem kínált megoldást a problémára, legalábbis első körben.

Információink szerint korábban az volt a gyakorlat, hogy a dubaji (DWC) járatokat törölte a légitársaság (az Abu-Dzabiba közlekedő csak június 7-től indul), és azok az utasok, akik járattörlésről kaptak értesítést, és nem a fenti üzenetet, azok módosíthatják a járatukat, vagy Wizz-pontokat (és előbb-utóbb – ha kérik és kivárják – pénzvisszatérítést) kapnak.

A konzuli szolgálat honlapján május 30-án elérhető információk szerint március 19-től az Egyesült Arab Emírségek területére csak az ország állampolgárai léphetnek be. Ennek fényében magyarok érvényes tartózkodási engedéllyel sem utazhatnak oda. Ez változik június 1-től, ugyanis beengedik az érvényes vagy nemrégiben lejárt tartózkodási engedéllyel rendelkezőket, azonban ez azt is jelenti, hogy turisztikai céllal egyelőre továbbra sem lehet belépni.

Tovább bonyolítja az első járatokon utazók helyzetét, hogy a Reuters értesülései szerint június 2-től azaz keddtől egy hétre lezárja a határait Abu-Dzabi, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb tagja. Az Index azt írta, sem kilépni, sem belépni nem lehet az emírség területére, sőt a legnagyobb települések között sem lehet majd közlekedni.

Forrás: Google Maps

A 100 kilométeres kényszerű kitérő az időveszteség mellett plusz költségeket is jelent a Dubajba tartó utasoknak.

Az internetes transzfer-keresők adatai szerint az utat Abu-Dzabi repteréről Dubajba taxival kb. egy óra alatt 16-20 ezer forintért, tömegközlekedéssel szűk két óra alatt 6-8 ezer forintért lehet megtenni, ám ez csak az odaút.

Más ügy: Párizs esetében is változott a reptér

Hasonló tapasztalatokról számoltak be más olvasóink is, akik Párizs-Orly repülőtérre rendelkeznek repülőjeggyel a Wizz Airnél júniusra, igaz, ez nem akkora változást jelent, mint a fentebbi eset.

A várostól délre eső Orly-reptér június 26-ig zárva tart, így a Wizz Air június elejétől Budapestről indítandó párizsi járatai mégsem ide, hanem az észak-keletre található Charles De Gaulle (CDG) repülőtérre közlekednek.

A légitársaság ebben az esetben sem biztosítja a visszatérítés, vagy a dátummódosítás lehetőségét.

Bár a reptérváltás nem jelent hatalmas kitérőt a Párizs belvárosába utazóknak, biztosan csalódást jelent azoknak, akik a jelenlegi helyzetben (utazási korlátozások, látogatók elől elzárt helyszínek stb.) inkább a járattörlésben reménykedtek azért, hogy visszakapják a pénzüket. Így viszont utazniuk kell, vagy elbukják a repülőjegyet.

Párizsba szóló repülőjeggyel rendelkező olvasónk időközben írásban jelezte a légitársaságnak, hogy a Wizz Air Hungary Zrt. 2019. december 5-től hatályos Légi Személy- és Poggyászfuvarozási Üzletszabályzatának 6.5.4. pontjában foglaltak szerint, az útvonal megváltoztatása miatt élni kíván jogával, hogy elálljon az utazástól és visszakérje pénzét, de levelére cikkünk megjelenéséig nem kapott választ.

Mint korábban megírtuk, a Wizz Air szinte egyedüli légitársaságként nem tette lehetővé az utasainak az ingyenes járatmódosítást a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben. Így azok, akiknek nem törölték a járatát, de nem akartak vagy nem is tudtak volna a célállomásra belépni, azoknak a légitársaság gyakorlatilag lenyelte a pénzét.

Az ügyben kerestük a Wizz Airt, kérdésünkre a cikk megjelenését követően, június 3-án azt válaszolták, hogy: „A Wizz Air júniusban Dubaiba indított járatait az Egyesült Arab Emírségekben érvényben lévő korlátozások miatt törölték. Azon utasaink, akiknek a foglalása így lemondásra került választhatnak a járat átfoglalása, a jegyár teljes összegének visszatérítése vagy 120%-ának WIZZ számlára való jóváírása között„.