Megtiltotta 125, túlsúlyos légiutas-kísérőjének az Air India, hogy a repülőgépek fedélzetén végezzenek munkát, az érintetteket áthelyezik, vagy önként távozniuk kell.

Fotó: Air India | © AIRportal.hu

Fotó: Air India

A CNN híre szerint az érintett légiutas-kísérőtől azt kérte az Air India, hogy fogyjanak le, mielőtt újra jelentkeznének a repülőtéren szolgálatfelvételkor.

A légitársaság szóvivője az amerikai hírcsatornának azt mondta, így lehetőséget kapnak az érintettek – akik zömében nők -, hogy “formába hozzák magukat”. Ha erre bármilyen ok miatt nem képesek, akkor első körben a földi kiszolgálás területén ajánlanak nekik munkát. A szóvivő arról nem adott tájékoztatást, hogy az érintetteknek mennyi ideje van a megfelelő szintre fogyni.

Az ügy hátterében az húzódik meg, hogy India légiközlekedési hatósága 2014-ben iránymutatást adott ki, amely szerint a férfi légiutas-kísérőknél 18-25-ös, a nőknél 18-22-es testtömegindex a megengedett, az e fölötti értékkel rendelkezőket hivatalos is elhízottnak minősítették.

A légitársaság azzal védekezik, hogy nem a dolgozóik külsejét akarja megreformálni, hanem biztonsági okai vannak a fogyás elrendelésének. A szóvivő szerint a személyzetnek el kell tudnia látni feladatát a fedélzeten, ezek közé tartozik a veszélyhelyzetek menedzselése is. Hozzátette: nem ez az első, hogy fogyásra kérik a hajózó személyzet bizonyos tagjait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár többen megkérdőjelezték a rendszer “hatékonyságát”, mondván a testtömegindex nem minden esetben a legalkalmasabb valaki egészségének, vagy testzsír-százalékának megállapítására, a szabályozás a mai napig érvényben van.

Az Air India több mint háromezer légiutas-kísérőt foglalkoztat, és sokan nem voltak hajlandóak a testtömegindex-vizsgálaton részt venni 2013-ban. Ehelyett azt kérték a légitársaságtól, hogy a vizsgálatok előtt vegyen nekik bérletet a konditerembe.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!