Járatai jelentős ritkítását fontolgatja a következő mintegy két hétben a Jetblue a személyzet körében gyorsan terjedő koronavírusos esetek miatt. Eközben az amerikai hatóságok öt napra rövidítették a kötelező karantén időszakát.

A Jetbule 1280 járatát törölheti időszakos személyzethiány miatt, derült ki a Reutershez is eljutott belső tájékoztatóból, amelyben a légitársaság megerősíti, hogy a koronavírus új, omikron variánsához köthető esetek miatt mérlegelik a menetrend megnyirbálását.

A cég szóvivője a hírügynökségnek elmondta: a következő egy-két hétben azt várják, hogy a regisztrált pozitív esetek mennyisége nőni fog a dolgozók körében, ez pedig azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel még további járattörlésekre lesz szükség, amíg a fertőzések száma csökkenésnek nem indul.

Mindeközben az USA-ban rekordmagas fertőzésszámot regisztráltak az elmúlt egy hétben, az országban az omikron variáns vált dominánssá.

Forrás: Jetblue

Amint arról beszámoltunk, a karácsonyi ünnepek alatt és után az amerikai légitársaságok több ezer járatot töröltek a dolgozók körében tapasztalt magas fertőzésszám okozta személyzethiány miatt, és arra kérték az ország járványügyi hatóságait, hogy rövidítsék le a kötelező karantén időszakát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) az Airlines for America (A4A) nevű, a legnagyobb légitársaságokat képviselő szervezet előterjesztését követően, december 28-án döntött arról, hogy tízről öt napra rövidíti le a kötelező elkülönítés idejét a teljesen beoltott, tünetmentes, de igazolt fertőzöttek számára. Viszont emellett az érintettek figyelmét az ezt követő öt napban is a maszkviselési szabályok szigorú betartására hívta fel.

A hatósági döntést követően a New York Times információi szerint a Delta Airlines frissítette elsőként a vállalati szabályait, amely a pozitívnak bizonyult beoltott dolgozóinak ötnapos fizetett távollétet biztosít az izolációs időszakra. A légitársaság a fertőzést tünetmentesen átvészelőknek is azt javasolja, hogy a munkába történő visszatérés előtt végeztessenek tesztet, ha ez is pozitív, akkor még két nap fizetett távollétet biztosít a cég.