Megállapodott az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), az USA Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) és a Boeing, az európai szervezet szeptember elején kezdi el a 737 MAX ellenőrző repüléseit.

Az EASA honlapján publikált közlemény szerint a munkát a London-Gatwick repülőtéren szimulátoros tesztekkel kezdik szeptember elsején, két héttel később ugyanitt ülésezik majd az amerikai, kanadai, európai és brazil hatóságokat összefogó testület, amely a módosításokat és a berepülések eredményeit elemzi majd.

Forrás: Boeing via Youtube

Az ellenőrző repülések a szeptember 7-i héten kezdődnek a kanadai Vancouverben.

Az EASA közleményében hangsúlyozta: bár a Boeingnek még végre kell hajtania néhány változtatást az új generációs keskenytörzsű gépén, a már elvégzett módosítások annyira kiforrottak, hogy elkezdhetik az ellenőrző repüléseket.

A kanadai közlekedésbiztonsági hatóság ezen a héten végezte el a szükséges vizsgálatokat, az egyik tesztgép a Moses Lake-i repülőtérről szállt fel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Szövetségi Légügyi Hatóság augusztus elején számolt be arról, hogy négy fő változtatást írt elő a nyilvánosan véleményezhető előzetes légialkalmassági direktívában. A Boeingnek változtatnia kell a repülésirányító, illetve a fontos adatokat és értékeket kijelző szoftveren, hogy az hiba esetén megfelelő figyelmeztetést küldjön. Emellett szükség van még bizonyos, a pilóták által követett eljárásrendek áttekintésére, és néhány kábel elvezetésének módosítására is.

Emellett át kell még tekinteni a pilóták képzéséhez szükséges tananyagot és követelményrendszert is, ezt szintén az amerikai, európai, kanadai és brazil hatóságok szakembereiből álló bizottság véleményezi.

A Boeing reményei szerint a MAX-ok még ebben az évben újra szolgálatba állhatnak, bár a hatóságok egyike sem jelölt meg céldátumot.