Mi leszel, ha nagy leszel? – Sokszor hallottuk régen ezt a kérdést, és számos szakmára csak felnőttként döbbenünk rá: „Ó, ha tudtam volna!” Műszaki vénával számos iparágban sokféle munka érhető el, de azt kevesen tudják, hogy Magyarországon akár igazi nagy repülőgépekkel is lehet dolgozni. Az már csak hab a tortán, hogy a szükséges tudás megszerezhető itthon, és akár a legmagasabb szakmai szint is elérhető.

Pályaválasztóként, illetve pályaválasztás előtt álló gyerek szülőjeként a legnagyobb dilemma a képességek és az orientáció mellett az, hogy az adott szakmának mi a jövője, illetve elsajátítható-e Magyarországon a szükséges piacképes és jövőálló tudás. Jó hírünk van: az egyik legkülönlegesebb és legvonzóbb iparág, a légiközlekedés Magyarországon is sok lehetőséget tartogat, és nem csak azoknak, akik a turisztikában vagy szolgáltatói szegmens repüléshez kapcsolódó részeiben szeretnének elhelyezkedni.

A Magyarországra érkező repülőgépeknek egy része nem azért száll le, hogy utasokat vagy teherárut hozzon.

Évente több mint 100 repülőgép csak azért jön Budapestre, hogy magyar szakemberek megjavítsák, illetve elvégezzék rajtuk a szükséges karbantartási munkákat.

Szabó Zsolt oktatási csoportvezető egy CFM56 típusú hajtómű részegységeit magyarázza a Kossuthos diákoknak. (Forrás: Aeroplex)

A repülőgépek ápolása a híresen szabályozott légiközlekedésen belül is egy különösen szervezett, és szigorú előírások szerint végzett tevékenység. Több éves tanulás és gyakorlati képzés szükséges ahhoz, hogy valakiből repülőgép-szerelő lehessen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aeroplex, a régió legnagyobb független légijármű műszaki központja sikeres magyar vállalatként támogatja a hazai légiipart – és annak utánpótlását is. Az ACE a középfokú és a felsőfokú duális oktatásban, sőt a felnőttképzésben is elkötelezett szereplő, lásd keretes írásunkat.

Nekem más végzettségem van, de érdekel a repülőgép-karbantartás. Elkéstem?

 

Egyáltalán nem! Az Aeroplex nem csak a pályakezdő fiataloknak nyújt lehetőséget.

 

Sokan nem is sejtik, hogy egy repülőgép ápolásán mennyi féle kapcsolódó szakmunka fordul elő. Fémipari, autóipari ismeretekkel, kompozit anyagokban való jártassággal, festő-fényező gyakorlattal, roncsolásmentes anyagvizsgáló végzettséggel, berendezés karbantartó mechanikusi múlttal nagyon jó eséllyel el lehet helyezkedni a repülőgép-karbantartási szektorban.

 

Az Aeroplex külön képzési lehetőséget biztosít azoknak, akik iparágon kívülről érkezve szeretnék megtanulni a szakmát.

 

És a lista még nem teljes!

 

A szakmunkákon túl egyebek mellett az Aeroplex bővülő logisztikai területe is változatos lehetőségeket nyújt a raktározási, szállítmányozási beszerzési területeken, csak hogy néhány példát említsünk.

 

Az Aeroplex emellett csatlakozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezéséhez, amely a jövőben a felnőttképzés támogatása érdekében célzott programokkal különböző szektorokban segíti az átképzést és a sikeres elhelyezkedést.

A légijármű-karbantartó mérnök mesterképzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Aeroplex együttműködésében a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki karán indult el 2021-ben. A három félévből álló specializáció első évfolyama éppen idén decemberben teszi le az államvizsgát.

A középfokú légijármű-karbantartó képzés pedig a csepeli Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban zajlik.

A Kossuthban több évtizedes hagyománya van a szerelők és az avionikusok képzésének, az Aeroplex-szel közös duális képzés pedig idén új szintre emelte a gyakorlatorientált edukációt.

Ez a való életben azt jelenti, hogy az iskolai elméleti alapozó oktatás mellett az Aeroplex az Airbus A320 típuscsalád repülőgépek technológiájára épülő manuális készségeket, és a nemzetközi szinten irányadónak számító Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), illetve az amerikai Szövetségi Légyügyi Hivatal (FAA) oktatókönyveire épülő alapkövetelményeket tanítja meg a diákoknak.

Szabó Zsolt, az Aeroplex oktatási csoportvezetője személyesen is részt vett a tananyag elkészítésében. Mint elmondta: „A csapatommal pontosan látjuk, hogy ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik egy magyar és egy nyugat-európai diák. Amiben viszont különbség volt eddig, hogy külföldön sokkal modernebb és hatékonyabb oktatás érhető el a repülőgép-karbantartási szakmában. Ezt honosítottuk most meg az Aeroplexnél, így a friss pályakezdők nem az első munkába álláskor kell megismerjék az aktuális iparági sztenderdeket és repülőgép technológiákat.”

Szabó Zsolt hozzátette: „Ennek köszönhetően a tanulók sokkal hamarabb jutnak hozzá azonnal bevethető elméleti és gyakorlati tudáshoz. Az iskola teljesítése után már megfelelő alapképzettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy megkezdhessék élesben a munkát, értsék a karbantartási folyamatok minden egyes lépését, az egyes repülőgép típusok szereléséhez szükséges típustanfolyamot könnyebben elsajátítsák, és tovább képezhessék magukat magasabb szakmai szintekre. Azok pedig, akik már a szakmában dolgoznak, jó alapokkal rendelkező és azonnal integrálható utánpótlást kapnak.”

Az idei tanévben 24 Kossuthos fiatal érkezett az Aeroplex tanműhelyébe, ahol heti három nap iskolapad után két napban foglalkozik velük az ACE oktatói csapata. A magyar repülőgép karbantartó vállalat több tízmillió forint értékben szerelte fel a repülőtéri oktatótermeit szimulációs eszközökkel, amiken a ma közlekedő Airbus típusú repülőgépek technológiájának alapjait (pl. a kötőelemeket, vezérlőkábeleket) ismerhetik meg a diákok.

A szimulációs eszközök nagy mértékben fejlesztik a kézügyességet és hozzájárulnak az avionikai készségek elmélyítéséhez.

„A tananyagunk célja, hogy a diákjaink az első perctől kezdve ma használatos technikát és eljárásokat tanuljanak és gyakoroljanak.” – húzta alá Szabó Zsolt. Hozzátette: „Az Aeroplex további nagy előnye, hogy a naprakész elméleti tudáson és a gyakorlati szimulációkon túl a nap végén igazi, működő repülőgépeken is meg tudjuk mutatni az ápolási folyamatokat, ilyen komplex, átfogó és nemzetközi szintű képzést pedig csak mi tudunk nyújtani Magyarországon.”

Az Aeroplex működéséről és bővüléséről előző cikkünkben írtunk, sorozatunk következő része jövő héten érkezik!

Az Aeroplex, a régió legnagyobb repülőgép-karbantartó vállalata számos nyitott pozícióval várja a szakembereket, nézd meg az aktuális álláslehetőségeket itt!

A cikksorozat az Aeroplex támogatásával jött létre.