Komoly fennakadások lehetnek a légiközlekedésben több németországi repülőtéren április 10-én, kedden.

A Verdi szakszervezet által meghirdetett sztrájk a frankfurti és müncheni légikikötők forgalma mellett megbéníthatja a kölni és brémai repteret is.

A frankfurti reptéren helyi idő szerint hajnali 5 és este 6, a müncheni légikikötőben hajnali 5-től éjfélig akadályozza a forgalmat a sztrájk.

A német szakszervezet az általa képviselt 2,3 millió közszolgálatban dolgozó munkavállaló számára követel béremelést.

A tárgyalások következő, április 15-16-ra tervezett fordulója előtt sztrájkkal kíván nyomást gyakorolni a Verdi szakszervezet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A sztrájk a frankfurti, müncheni, kölni és brémai repülőtereket érintheti, ahol a biztonsági dolgozók és a repülőtéri tűzoltóság dolgozóinak sztrájkja okozhat fennakadásokat a forgalomban.

Kedden egész nap késések és járattörlések is várhatók német médiaértesülések szerint, az érintett repterek arra kérik az utasokat, hogy tájékozódjanak járatuk státuszáról a járatinformációs rendszerekben, valamint lépjenek kapcsolatba a légitársaságukkal.

A Lufthansa azt közölte, hogy kedden a tervezett járatok több mint 50%-át kénytelenek törölni, a menetrend szerinti 1600 járatból több mint 800 nem körlekedik, beleértve 58 hosszútávú járatot.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közlése szerint a járattörlések mintegy 90 ezer utast érintenek. A menetrend várhatóan 2018. április 11-én, szerdán áll helyre.

„Teljesen elfogadhatatlan magatartás a szakszervezet részéről, hogy a vétlen utasokra terheli a konfliktust. A Lufthansa nem vesz részt a kollektív szerződéssel kapcsolatos vitában, de annak következményei sajnos utasainkat és vállalatunkat is érintik” – nyilatkozta Bettina Volkens, a Deutsche Lufthansa AG igazgatóságának jogi és HR-ügyekért felelős tagja.

A széles körű, egész napos sztrájk jellege és mértéke indokolatlan, és időzítése is szerencsétlen. A munkabeszüntetésnek a legvégső eszköznek kellene lennie a bérvita során. „A politikusoknak és a törvényhozóknak egyértelmű szabályokat kell lefektetniük a sztrájkra és a szervezett fellépésre vonatkozóan” – mutatott rá Volkens. „Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen sok utas terveit húzza keresztül a Verdi munkabeszüntetése, és mindent megteszünk azért, hogy minimumra szorítsuk sztrájk negatív hatását.”

Fotó: AIRportal.hu