A földi dolgozók munkabeszüntetésre készülnek, ezért pénteken nem indít és nem fogad kereskedelmi repülőgépeket a frankfurti, a müncheni és a hamburgi légikikötő, más reptereken is fennakadásokkal kell számolni, és budapesti járatokat is töröltek.

Az üzemeltetők szerdai bejelentései szerint nem indít és fogad utasszállító járatokat pénteken az ország legnagyobb repülőtere, a frankfurti és a második számú, a müncheni sem.

Az MTI híre szerint egész nap szünetel majd a forgalom a hamburgi nemzetközi repülőtéren is, másutt pedig komoly fennakadásokkal, késésekkel, járattörlésekkel kell számolni a sztrájk miatt, amelyet a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di szakszervezet hirdetett meg.

A kényszerszünet várhatóan minden érintett reptéren pénteken nulla órától szombat hajnali egy óráig tart, összesen mintegy 2340 járatot és 295 000 utast érint.

Az aero.de szerint erről a német reptérszövetség, az ADV tett közzé becslést, hozzátéve, hogy példátlan kiterjedésű akcióról van szó. Csak a Lufthansa a két fő bázisán, Frankfurtban és Münchenben nagyjából 1300 járatát kénytelen törölni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport járatinformációs oldala szerint törölte a Lufthansa az összes pénteki frankfurti és müncheni, valamint a Eurowings a stuttgarti és hamburgi járatait, viszont a utóbbi légitársaság két düsseldorfi járata várhatóan közlekedik majd.

Forrás: Münich Airport

A nem kereskedelmi járatok is teljesíthetők lesznek, így elindulhatnak a földrengés sújtotta törökországi és szíriai katasztrófaövezetek lakóinak szánt segélyszállítmányok, Münchenben pedig fogadják a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumára, a Müncheni Biztonsági Konferenciára (MSC) érkező vendégeket – államfőket, kormányfőket, minisztereket, vállalatvezetőket – szállító gépeket.

A Ver.di a frankfurti, a müncheni és a hamburgi mellett a brémai, a dortmundi, a hannoveri és a stuttgarti nemzetközi repülőtér földi kiszolgáló személyzetét és biztonsági dolgozóit hívta sztrájkba.

Fotó: AIRportal.hu

A munkabeszüntetés a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió alkalmazottra vonatkozó kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokhoz kapcsolódik. A közvetlenül vagy közvetve érintettek közé tartoznak például a repülőtéri tűzoltók, a légiközlekedés rendészeti területén dolgozók és a helyi – tartományi – tulajdonban lévő reptérüzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is.

Támadás több német reptér honlapja ellen

Átmenetileg leállt csütörtökön több németországi repülőtér honlapja, az üzemeltetők szerint valószínűleg hackertámadás miatt, az eset nem befolyásolta a közlekedést. A düsseldorfi, a hannoveri, a nürnbergi és az erfurti reptér honlapja vált elérhetetlenné több órára. Az első vizsgálati adatok szerint úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) történhetett. Az elkövetők célja nem ismert. A támadás csak a honlapokat bénította meg, más informatikai rendszert nem érintett, a repülőterek menetrendjét nem zavarta meg. Hasonló eset január végén is történt. (MTI)

A Ver.di 10,5 százalékos, de legalább 500 eurós béremelést követel, a nyomásgyakorlást a tárgyalások eredménytelenségével indokolja.

Amint korábban megírtuk, a németországi légiközlekedésben szerdán súlyos fennakadások voltak, mert egy frankfurti vasúti építkezésen megsérült az ágazat legnagyobb német szereplője, a Lufthansa-csoport központi informatikai rendszere. A meghibásodás miatt órákig nem tudtak járatokat indítani Frankfurtból, és a fennakadás szétzilálta több más németországi reptér menetrendjét is.