A Lufthansa igazgatótanácsa jóváhagyta a Brussels Airlines teljes felvásárlását, a tranzakcióra 2017. elején kerülhet sor.

A Deutsche Lufthansa AG igazgatótanácsa mai ülésén hagyta jóvá a vállalat opciós jogának gyakorlását, mely lehetőséget biztosít a német konglomerátum számára, hogy felvásárolhatja a Brussels Airlinest irányító SN Airholding cég részvényeinek fennmaradó (még jelenleg nem a Lufthansa kezében lévő) 55%-át.

Ezzel a Brussels Airlines teljes mértékben a Lufthansa irányítása alá és tulajdonába kerül majd.

A felek közösen dolgozzák ki az akvizícióról szóló végleges megállapodást az év végéig és a tranzakciót 2017. év elején zárják majd le – áll a légitársaság szűkszavú közleményében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


A Brussels Airlines tulajdonosában, az SN Airholdingban a Lufthansa még 2009-ben szerzett 45 százalékos tulajdonrészt, miután az Európai Unió jóváhagyta a lépést. Az akkori szerződésben opció vonatkozott a fennmaradó 55 százalék megvásárlására, ezt hívta most le a Lufthansa-csoport.

A Brussels Airlines az elmúlt évben nyereségessé tudta tenni üzemelését, üzleti beszámolója szerint a 2014-es 23 millió eurós veszteség után 2015-ben már 34 millió euró nyereséget ért el a társaság, utasforgalma és árbevétele is növekedésnek indult. Legutóbbi, augusztusi utasforgalmi statisztikája szerint 743 ezer utast szállítottak, 4,6 százalékkal többet, mint tavaly a nyolcadik hónapban.

A Brussels Airlines a jogutódja annak az SN Brussels Airlines-nak, amelyet 2002-ben hoztak létre a Sabena jogutódjaként, de hónapokkal annak megszűnése után.

A Sabena 1923 és 2001 között működött belga nemzeti légitársaságként, de a 2000-es évek elejére nehéz anyagi körülmények közé került, amit csak tetézett a szeptember 11-i terrortámadás miatt forgalomcsökkenés. Egy hónappal később, októberben a cég csődvédelembe vonult november 7-én pedig beszüntette működését.