Levegőbe emelkedett a német Volocopter GmbH startup cég teljesen elektromos meghajtású, így nulla közvetlen károsanyag-kibocsátású repülő taxija, amely úttörő lehet a légi elektromobilitás területén. 

A gép első repülését a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren teljesítette, mert a gyártó azt reméli, hogy a francia fővárosban szervezett 2024-es nyári olimpián már élesben is használható lesz.

A teszt alkalmával pilóta és utas sem volt a fedélzeten, a Volocopter mindössze három percet manőverezett a levegőben körülbelül 500 métert repülve 30 kilométer/óra sebességgel, körülbelül 30 méteres magasságban, majd a terveknek megfelelően függőlegesen leszállt.

Más konstrukciókhoz képest a Volocopter különlegessége, hogy nem kettő-négy nagyobb, hanem sokkal több kisebb motor emeli a levegőbe.

Forrás: Volocopter GmbH

Így ha az egyik szerkezet meghibásodik, az még nem eredményezi a teljesítmény jelentős csökkenését, ami veszélybe sodorná a repülést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gép egyébként két utas és csomagjaik szállítására alkalmas, de a kezdeti időszakban csak egy fő utazhat majd rajta, mert még szükséges lesz egy pilóta is.

Ennek oka az érvényben lévő szabályozás, amely nem teszi lehetővé a teljes mértékben távvezérelhető, a vezető nélküli utasszállítást még az előre programozott útvonalakon sem.

Számos más cégnek hasonló elképzelési vannak a városi elektromos repülésről, ezeket viszont egyelőre csak Szingapúrban és más, az európainál rugalmasabb jogi környezettel rendelkező államokban tudják megvalósítani, helyi cégek és egyetemek bevonásával.  A Volocopter GmbH vezérigazgatója azonban kiemelte, nem szabad alábecsülni a még éppen csak alakulóban lévő piacot, mert hatalmas a benne rejlő potenciál.

Videó a Volocopter első repüléséről