Az Aeroflot-csoport 339 repülőgép, köztük 210 darab Irkut MSz-21 új generációs utasszállító repülőgép megvásárlásáról írt alá megállapodást a vlagyivosztoki gazdasági konferencián.

A megállapodás szerint a 210 darab Irkut MSz-21-es mellett 89 darab SSJ-New – a Szuhoj Superjet 100 orosz részegységekkel készülő változata -, valamint 40 darab Tupoljev Tu-214-es repülőgép kerül az Aeroflot-csoport flottájába.

A lízingelt repülőgépek átadása 2023-ban kezdődik és 2030-ig tart, a jövő évben két SSJ-New repülőgép érkezik a céghez, aztán a flotta megújítása 2024-től pörög fel majd hat MSz-21 és hét Tu-214-es érkezésével.

Szergej Alekszandrovszkij, az Aeroflot vezetője a vállalat történetének legnagyobb megrendelésként jellemezte a megállapodást, a 2023 és 2025 közötti szállításokról az év végéig írják alá a szerződéseket.

Forrás: UAC

Azt egyelőre nem közölték, hogy a 339 példány hogyan oszlik majd meg a csoport légitársaságai – az Aeroflot, a Rosszija és a diszkont Pobeda – között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Gyenisz Manturov orosz kereskedelmi és ipari miniszter azt közölte, hogy a beszerzést a kormány is támogatja, valamint kompenzálják a kezdeti sorozatgyártású repülőgépek magasabb előállítási költségét.

Szergej Csemezov, az állami repülőgépgyártó Rosztech konszern vezetője hangsúlyozta, hogy az összes repülőgép orosz gyártmányú rendszerekkel és alkatrészekkel készül, és nem tartalmaz majd nyugatról importált részegységeket.

Forrás: UAC