A kormány a debreceni repülőteret üzemeltető cég 51 százaléka megszerzésének előkészítésével bízta meg az illetékes minisztert. A békéscsabai repülőtér fejlesztéséhez pedig csaknem 154 millió forintot biztosít az állam.

A Magyar Közlönyben december 2-án megjelent, 1873/2020 számú kormányhatározat szerint a jelenlegi tulajdonos debreceni önkormányzat és annak vagyonkezelő cége eladási szándéka esetén a kormány egyetért azzal, hogy az állam gazdaságfejlesztési és turisztikai céljainak elősegítése érdekében,
a magyar állam 51 százalékos tulajdoni részt szerezzen a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft-ben.

Ennek érdekében a kormány azonnali határidővel azzal bízta meg a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy egy független szakértő bevonásával végzett átvilágítást követően határozza meg a részesedés értékét, és készítsen előterjesztést a vásárláshoz szükséges forrás biztosításáról.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A cégértékelésnél nem lehet figyelembe venni a központi költségvetési támogatásokból
megvalósuló fejlesztéseket, amelyről egyebek mellett november végén döntött a kormány.

A részesedés megszerzését követően az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlójaként az innovációért és technológiáért felelős minisztert jelölik majd ki a határozat szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormány szintén december 2-án döntött a békéscsabai repülőtér fejlesztéséről, amelyhez a tulajdonos önkormányzattal kötött együttműködés értelmében az állam a Beruházás Előkészítési Alap terhére legfeljebb 153 976 950 forint költségvetési támogatást biztosít a fejlesztés előkészítési fázisaira. Ezeket legkésőbb 2021. december 31-ig kell megvalósítani.