A kormány és Debrecen város együttműködése újabb ponthoz érkezett, kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Hozzátette, ha a város közgyűlése ezt megszavazza január végén, akkor az állami tulajdonlás jó alapot ad Debrecen további fejlődésének a repülőtér fejlesztésén keresztül, és az évtized végére a város még erősebbé válik.

Magyar Levente kiemelte, hogy Debrecen ma is fontos helyet foglal el az ország gazdasági, kulturális életében, és nemcsak Kelet-Magyarország, de a régió központja is.

A KKM parlamenti államtitkára szerint ha közösen meg tudják valósítani a repülőtér több tízmilliárd forintos fejlesztési tervét, akkor a reptér regionális szerepe tovább erősödik, és jelentős forgalmat lebonyolító létesítménnyé válik.

Forrás: Debrecen Airport

Kiemelte, hogy Debrecenben már most is több milliárd euró értékben ruháznak be különböző vállalatok, és hasonló nagyságrendű fejlesztések vannak előkészítés alatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az államtitkár leszögezte: a debreceni választópolgárokra is számítanak abban, hogy a tavaszi belpolitikai döntés után tovább tudjanak haladni ezen az úton.

Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kormány 2020 februárjában fogadta el Debrecen 2030-ig szóló fejlesztési stratégiáját, amelynek kiemelt része a város nemzetközi repülőtérének fejlesztése. Hangsúlyozta: a stratégia égisze alatt működnek együtt a magyar kormánnyal, azzal a céllal, hogy erősödjön a debreceni repülőtér regionális szerepe, és a régió legnagyobb forgalmú, legmagasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó repülőtere legyen.

A városvezető felidézte, hogy a debreceni repülőtér az elmúlt években dinamikusan fejlődött, 2012-ben beindult a menetrend szerinti légiközlekedés, 2018-ban 370 ezer fölé emelkedett az utaslétszám, 2019-ben pedig 600 ezer feletti utasforgalmat mértek. A pandémia miatt ez a folyamat 2020-ban megállt, 2021 végén már csak 75 ezer utas volt a repülőtéren. Az idén reményeik szerint az utaslétszám 200 ezer fölé emelkedik – tette hozzá.

A célok eléréséhez a debreceni repülőtér folyamatos üzemeltetési és fejlesztési támogatására van szükség. A kormány az elmúlt években jelentős mértékben biztosított támogatást a repülőteret üzemeltető cég számára – jegyezte meg a polgármester.

Papp László hangsúlyozta, hogy a repülőtéri ingatlan, az ott található létesítmények továbbra is Debrecen önkormányzat tulajdonában maradnak. A magyar állam a debreceni repülőteret üzemeltető társaságban szerez többségi tulajdont, 51 százalékos részesedést. A repülőteret üzemeltető cégből a város tulajdonában lévő 51 százalékos üzletrészt térítésmentesen adják át, amelyet 2018-ban és 2021-ben vásárolt meg a város.

A város polgárestere hangsúlyozta azt is, hogy Debrecen gazdaságilag és turisztikai értelemben sokat profitál a repülőtér működéséből. Hozzátette, nemcsak Debrecen, hanem Nyíregyháza, Miskolc és a régió más települései is profitálnak a debreceni repülőtér működéséből. A mintegy 3 milliós régió érinti Észak- és Kelet-Magyarországot, a szomszédos határon túli területeket, ezért van létjogosultsága Budapest mellett Kelet-Magyarországon is ilyen típusú repülőteret működtetni.

Papp László elmondta, a régióban most is nagy a verseny, miután Kassa és Nagyvárad is rendelkezik nemzetközi repülőtérrel. Velük versenyezve érték el, hogy 2019-ben a régió legnagyobb forgalmat lebonyolító repülő tere lett a debreceni. Becslésük szerint, ha a stratégiában lévő tervezett infrastrukturális fejlesztések megvalósulnak, akkor 2030-ra 2-3 millió utasforgalmat bonyolító repülőtere lehet Kelet-Magyarországnak Debrecenben.

Amint korábban beszámoltunk róla, még 2020 decemberében született kormánydöntés arról, hogy a magyar állam többségi, 51 százalékos tulajdoni részt szerez a repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft-ben.