A mindig nyüzsgő emírségekbeli nagyváros a legtöbbünk bakancslistáján szerepel, akár a homokos tengerpartot és a kulináris kincseket, akár a pezsgő üzleti életet szeretnénk élvezni – az Emirates közlése szerint.

Alig pár évtizede csak a legmerészebbek álmodtak róla, mára a csillogás és a luxus fővárosává vált: Dubaj a turizmus és az innováció központja, ahova sok magyar utazik nyaralni vagy saját vállalkozást alapítani.

Az Emirates az ott élő magyarok segítségével gyűjtötte össze, mi az, amit magyar szemmel ajánlanak a városba látogatóknak.

TOP 10 LÁTNI- ÉS KIPRÓBÁLNIVALÓ – MAGYAR SZEMMEL

Abodi Dóra divattervező Dubai Mall, Cavalli Club, Burj Khalifa (Armani Hotel)
Gellért Mariann, idegenvezető Souk Madinat Jumeirah bazár, Burj Khalifa, Burj Al Arab
Vas Vanda, légiutas-kísérő Nikki beach, Cove beach, Dubai Marina
Oláh István, légiutas-kísérő Palm Jumeirah, azon belül is a Fairmont hotel tengerpartja, sivatagi szafari, Sejk Zajed út, Pier7 étterem (mozgásra pedig a Fit Republik edzőterem)
Mikula Tamás, senior sommelier Irish Village, Burj Al Arab, tengerpartok

Abodi Dóra saját Ramadan kollekciót készített a helyiek számára

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Emirates

Abodi Dóra, világhírű magyar divattervező a Vogue Italia meghívására érkezett Dubajba, hogy a város egyik legexkluzívabb „arcát” megismerve részt vegyen a Vogue Dubai Fashion Experience rendezvényen. „Kivételesen jó elbánásban volt részünk, és a rendezvényt követően örömmel tettünk eleget a megrendeléseknek. A város a divatvilág egyik meghatározó, kiemelt presztízsű desztinációja lett.”

A márka tervezői a helyi igényeket is igyekeztek szem előtt tartani: „A megrendelőink szerették a gazdagon díszített darabokat, és kértek bizonyos módosításokat is, például a hosszabb, zártabb fazonú ruhákat és a hosszú ujjú megoldásokat preferálták. Az egyik luxus butik felkérésére egy Ramadan kapszulakollekciót is készítettünk, amit a Zayed Sejk Mecset arany pálmafás oszlopai inspiráltak.” A munka során Dóráék Dubajt is alaposan megismerhették: kedvenc szórakozóhelyük a Cavalli Club volt, a hatalmas szökőkutak mellett pedig a tükörfényes felhőkarcolók és a klasszikus stílusban épült modern épületek dinamikája is lenyűgözte őket.

Hagyományőrzés és innováció

„Dubaj a lehetőségek városa, ezt sugallják a technológiai újítások, az egymást érő építkezések és az emberek is, akik ide költöztek, hogy a saját vagy a családjaik életét megkönnyítsék” – meséli Gellért Mariann, idegenvezető. „Huszonnégy éve élek itt a családommal, ezért szinte a kezdetektől részese lehettem a fejlődésnek. Ha mégis turista szemmel nézem a várost, akkor talán a Souk Madinat Jumeirah az a hely, ahová újra és újra szívesen visszatérek. Ez az ókori mintára épült bazár misztikus és elbűvölő, ugyanakkor a tradicionális értékek mellett sejteti a jövőt is, hiszen innen lehet legközelebbről látni az ikonikus Burj Al Arab hotelt” – teszi hozzá Mariann.

Vannak, akik nem álmokat, hanem inkább kihívást keresnek Dubajban, a közel-keleti metropolisz pedig bőven rejteget izgalmakat. „Az alkoholfogyasztásnak egészen más kultúrája van egy muszlim országban, mint Európában, ami sommelierként már önmagában érdekes kalandot jelent” – mondja Mikula Tamás, aki senior sommelier-ként dolgozik a világ első hétcsillagos szállodájában, a Burj Al Arabban. Tamás hat hónapra érkezett Dubajba – hat évvel ezelőtt. „A fejlődés lehetősége és a pozitív életfelfogás, amit itt tapasztaltam, erősen motivál mindennap. Exkluzív körülmények között dolgozhatok, és nem mellesleg az éjszakai élet is biztonságos, itt nem kell attól tartani, hogy tömegverekedésbe csöppen az ember” – teszi hozzá nevetve.

Magyar szó a földön és a levegőben is

A dubaji székhelyű Emirates légitársaság Vas Vanda és Oláh István számára is kiváló lehetőséget biztosít, akik légiutas-kísérőként dolgoznak az Egyesült Arab Emírségekben. „Mindig is lenyűgözőnek találtam Dubajt, és szerettem volna megtapasztalni ezt a különleges kultúrát. Az itt élők döntő többsége külföldi, mégis tiszteletben tartják a tradicionális értékeket, ami igazán egyedi atmoszférát teremt” – hangsúlyozza Vanda. Bár mindketten folyamatosan járják a világot az Emirates gépein, néhány havonta hazalátogatnak Magyarországra, és természetesen Budapest mindig a kívánságlistájukon van, amikor a légitársaság összeállítja a következő havi beosztásokat. „A családom és a barátaim is gyakran meglátogatnak Dubajban, hiszen mi lehet jobb decemberben vagy januárban a dubaji „télnél”, ami inkább az európai nyárra hasonlít?” – teszi fel a költői kérdést István. „Látogatásaik során szeretik megtekinteni a legismertebb helyeket, mint a Burj Khalifa, a Burj Al Arab vagy a Zayed Sejk út, de a végtelen sivatag is lenyűgözi őket, különösen, ha egy sivatagi szafarival van megfűszerezve.”

A légitársaság névre szóló kártyát is biztosít a légiutas-kísérők számára, amellyel számos éttermet, edzőtermet, szépségszalont vagy klubot látogathatnak kedvezményesen. „Imádok mozogni, ezért az egyik kedvenc helyem a Fit Republik edzőterem, de a parton is nagyon szeretek jógázni. Edzés után pedig nincs jobb, mint egy finom vacsora: a Dubai Marina negyedben található Pier 7 nevű étterem szintjein hét ország konyháját és kulináris különlegességeit lehet kipróbálni, a panoráma pedig egészen elképesztő. Kihagyhatatlan élmény minden magyarnak” –  hangsúlyozta az Emirates légiutas-kísérője.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!