A hírek szerint az európai gyártó törölte a katari légitársaság összes, eddig még át nem adott A350-esekre szóló megrendelését.

A Qatar Airways hónapok óta nem veszi át az elkészült A350-eseit, ezért az Airbus már egy-egy példányt törölt a cég megrendelései közül, ahol a szerződéses feltételek szerinti határidők elteltek.

Most azonban a Reuters meg nem nevezett, de az ügyet ismerő forrásai szerint a gyártó a légitársaság összes, még hátralévő A350-esre szóló megrendelését törölte.

Ez a június végi adatok szerint 19 darabot jelent a típus nagyobb befogadóképességű, A350-1000-es változatából.

A Qatar Airways első Airbus A350-1000-es repülőgépe egy A350-900-as kíséretében. (Forrás: Qatar Airways)

A hírügynökség információit egyelőre sem a gyártó, sem a légitársaság nem kommentálta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, az Airbus és a Qatar Airways ügye tavaly év végén mérgesedett el, miután az A350-esek festési hibája miatt a közel-keleti légitársaság kártérítést követelt és megtagadta az újabb gépek átvételét.

Az Airbus és az európai hatóság (EASA) álláspontja szerint a festési hiba csak felületi, esztétikai jellegű, míg a légitársaság és a katari hatóság szerint a repülésbiztonságot is veszélyezteti, ezért a cég A350-es flottájának mintegy felét parancsolták földre.

Az ügyben eljáró brit bíróság szerint azonban mindkét fél hibázott az ügyben, és a jogi vita helyett megegyezést javasolt a cégeknek.