Felfüggesztette összes nemzetközi járatát a súlyos pénzügyi problémákkal küzdő Jet Airways a következő két napban, és további belföldi járatokat is töröl.

Nem indulnak el a légitársaság Amszterdamba, Párizsba és Londonba tartó járatai sem a csütörtök esti bejelentés szerint, de az Indiába visszatérő járatok még menetrend szerint megérkeznek.

Frissítés: a Jet Airways pénteki közlése szerint a nemzetközi járatok felfüggesztése április 15 hétfőig tart.

Fotó: AIRportal.hu

Emellett több belföldi útvonalán sem közlekednek a járatok pénteken, a cég közlése szerint üzemeltetési okok miatt.

A törölt járatokra repülőjeggyel rendelkező utasok visszatérítést kapnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Jet Airways a flottájának jelentős részét kénytelen volt leállítani az elmúlt időszakban.

A légitársaság több repülőgépét már vissza is vették a lízingbeadók a lízingdíjak elmaradása miatt. A csütörtöki állapot szerint a légitársaságnak összesen 14 aktív repülőgépe maradt a múlt heti 26-hoz képest, hét Boeing 777, egy Airbus A330, három Boeing 737 és három ATR. A légitársaság a fénykorában még 123 gépet számláló flottával büszkélkedhetett.

A járatok törlésének egyik oka lehet, hogy a légitársaság egyik saját tulajdonú Boeing 777-300ER repülőgépét – mint megírtuk – tartozások miatt lefoglalták szerdán az amszterdami repülőtéren.

Az indiai polgári légiközlekedési hatóság (Indian Directorate General of Civil Aviation- DGCA) pedig éppen szerdán jelentette be, hogy kivonta az indiai lajstromból a társaság hét Boeing 737-800-as repülőgépét, hogy a lízingbeadók visszavehessék és kirepülhessék őket az országból.

Másik nyomósabb ok, hogy az indiai szabályozás szerint annak a légitársaságnak, amely nemzetközi járatokat akar üzemeltetni, minimum húszgépes flottával kell rendelkeznie. Az indiai Economic Times értesülései szerint Pradeep Singh Kharola légiközlekedési államtitkár azt közölte: a minisztérium vizsgálja, hogy a légitársaság teljesíti-e a nemzetközi járatok üzemeltetéséhez szükséges követelményeket.

Fotó: AIRportal.hu

A Jet Airways szerdáról csütörtökre törölte Szingapúrba és Kathmanduba közlekedő járatait is, az elmúlt hetekben pedig 15 rövidebb távú nemzetközi útvonalát függesztette fel.

Az indiai légügyi hatóság a napokban közölte, hogy a légitársaság által megszüntetett útvonalakon a repülési jogokat a konkurens légitársaságok között osztja ki.

Az április közepétől július közepétől tartó időszakra a hatóság ideiglenesen a Jet Airways egykori 40 slot-párját már ki is osztotta.

Mumbaiból az Indi Go, a Vistara és a SpiceJet Delhibe, az AirAsia India pedig Chennaiba jelentett be új járatokat. Hasonló lépés várható a Delhiből induló, törölt útvonalak esetében is.

Eközben a hírek szerint a Jet Airways tovább tárgyal a lehetséges befektetőkkel a légitársaság megmentése érdekében, ezért arra hivatkozva, hogy újabb érdeklődők léptek színre, április 12-én estig kitolták ezek határidejét.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!