Októberben ér véget a nyári szezon a HungaroControl számára: A légi közlekedés szempontjából csúcsidőszaknak számító nyári hónapokban havonta 2-3%-kal nőtt a magyar légtér forgalma – közölte lapunkkal a cég.

Forrás: HungaroControl | © AIRportal.hu

Forrás: HungaroControl

Ez a mérték annak fényében számít jelentősnek, hogy az elmúlt két év drasztikus, 20%-os forgalmi növekedése lényegében beépült a HungaroControl tevékenységébe.

A magyar légtérben az átrepülő légi járatok száma soha nem látott szintet ért el 2016 nyarán.

Az átrepülő forgalom augusztus minden szombatján meghaladta a napi 2700 járatot, és ezen belül is

augusztus 6-án új átrepülő forgalmi rekord született, amikor is 2745 járat repülte át Magyarországot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A budapesti repülőtér forgalma 2016 júniusában 3,3%-al, júliusban 1%-al, míg augusztusban 4%-al növekedett. Összességében mindhárom nyári hónap erősebb statisztikai számokat hozott, mint egy évvel korábban.

A HungaroControl légiforgalmi szolgálatai – a kezelt szektorokban együttvéve – idén júliusban és augusztusban is több mint havi 100 000 repülőgép, illetve a fedélzetükön tartózkodó közel 40 millió utas biztonságáért feleltek sikeresen.

A légi forgalom nyáron közel kétszerese a télinek. A szezon egyre kevésbé korlátozódik a három nyári hónapra, gyakorlatilag április végétől – október végiéig tart.

Az elmúlt két év európai politikai válságai miatt nem csökkent ugyan a légi forgalom, de a kontinens légi útvonalhálózata jelentősen átrendeződött, ami a magyar légteret is érintette.

A 2014-es orosz-ukrán válság és a Kelet-Ukrajna feletti Malaysian 17-es járat tragédiája miatt hirtelen 20%-kal ugrott meg a magyar légtér forgalma. Ez a növekedés azóta beépült a HungaroControl és a légiforgalmi irányítók életébe.

2016-ban a törökországi terrorcselekmények hatása ugyan megmutatkozott a légi forgalomban, de a nyaralók utazási kedve nem csökkent, ami további növekedést hozott a legforgalmasabb nyári hónapokra.