Novemberben 89 repülőgépet szállított le a megrendelőinek az Airbus, ezzel az idén a legjobb hónapját teljesítette a gyártó. A 2018-as évre meghatározott célszám eléréséhez azonban ennél jóval több gépet kellene még átadnia decemberben.

Fotó: AIRportal.hu

A novemberben átadott repülőgépek jelentős része – 80 százaléka – a gyártó keskenytörzsű modelljei közül került ki. Az év 11. hónapjában számos új A320neo-üzemeltetőt is köszöntött az Airbus.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az európai gyártó szintén ebben a hónapban adta át legújabb szélestörzsű modelljét – az A330-900neót – a típus bevezetője, a TAP Air Portugal részére.

Ahogy korábban írtuk, a rekordszámú gépátadási célszám elérését több tényező is befolyásolta év közben. A Bombardier C Series átvétele ugyan pozitív irányba segítette az Airbust, azonban – több típus esetében is – az új generációs hajtóművek problémái miatti késések nagymértékben hátráltatták a gyártás ütemét.

A 2018. január elejétől november végéig tartó időszakban az Airbus 673 repülőgépet adott át az üzemeltetőknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár az év második felében jelentősen nőtt a kibocsátott gépek száma – novemberben ez 89 gépet jelentett -, a kitűzött 800 gépes célhoz decemberben a gyártónak további 127 példányt kellene a megrendelői részére eljuttatnia.

Ennek teljesítése nem lehetetlen, ugyanis 2017 decemberében is pont ennyi, 127 darab repülőgépet adott át az Airbus.

A kibocsátott gépeken túl 43 új megrendelést – A320 és A330 típusokra – is sikerült bezsebelnie az Airbusnak. Az idén eddig összesen 439 repülőgépre szerzett megrendelést, a lemondásokat, törléseket is figyelembe véve a nettó értékesített repülőgépek száma 380 darabot ért el az év első 11 hónapjában.

További érdekesség, hogy a november 30-i adatok alapján a gyártónak még 9 évre elegendő megrendelése maradt, ez 7337 repülőgépes rendelésállományt jelent.