Új repülőgépek beszerzéséről döntött az Air China, a kínai állami légitársaság még 18 darab Airbus A320neót vesz.

A Reuters híre szerint a cég a GECAS-tól szerzi be az új generációs kesenytörzsűeket, az ügylet listaáron számolt piaci értéke 2,24 milliárd USA-dollár.

Arról nem tudni, hogy az első gépek mikor érkezhetnek meg a légitársasághoz, de feltehetően hónapokon belül megkezdődhet az átadás, mert a közlés szerint már 2022-ben már mindegyik az Air China flottájában lesz.

Képünk illusztráció. Fotó: Airbus

Jelenleg 32 A320neo szolgál a flottában, a most megrendelt 18 darabon felül további két példány érkezése várható.

A légcég közlése szerint versenyképessége javításához van szüksége az új repülőgépekre, amelyeket a válság után fellendülőben lévő kínai belföldi piacon fog használni. Az ügyletet könnyítette a Kínai számára kedvező árfolyam, valamint a jó finanszírozási feltételek is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air China 16 darab Boeing 737 MAX-et is üzemeltet, további 32-re van rendelése, de ezeket a gépeket továbbra sem használhatják, mert a kínai hatóságok még kivárnak a két légikatasztrófában is érintett új generációs típusváltozat újbóli engedélyeztetésével.

Az OAG járatelemző cég legutóbbi adatai szerint a kínai légitársaságok által kínált kapacitás már csak 4 százalékkal marad el a 2020 januárihoz képest, de a nemzetközi forgalom abból mindössze 1 százalékot tesz ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ír Aercap bejelentette, hogy szándékában áll felvásárolni versenytársát, a GECAS-t egy 30 milliárd dolláros ügylet keretében. A részletekről a két cég megállapodott, de a versenyjogi hatóságok engedélye kérdéses, mert a két legnagyobb piaci szereplőről van szó.