Határozatlan időre meghosszabbította a Koszovó feletti magas légtér légiforgalmi irányítására szóló szerződést a NATO a HungaroControllal.

A koszovói légteret a balkáni háború miatt zárták le 1999-ben a polgári forgalom előtt, az irányítást ezért 1999 és 2014 között a NATO végezte.

A katonai szövetség 2012 júniusában választotta ki a sikeresen pályázó Magyarországot a Koszovó feletti magas légtér – az ún. KFOR szektor – újbóli megnyitására és a légiforgalom irányítására.

A légtér újranyitása jelentősen csökkentette a légitársaságok kiadásait, mert a járatoknak így nem kell elkerülni az országot, így a számukra optimális útvonalakon közlekedhetnek.

A HungaroControl a pályázat után 2014 óta irányítja Koszovó magas légterének forgalmát öt éves, határozott időtartamú szerződéssel, amely az idén április elején jár le.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Magyar Légiforgalmi Szolgálat az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalások eredményeként Koszovó magas légterének légiforgalmi irányítását immár határozatlan időre nyerte el.

Fotó: AIRportal.hu

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezelésért felelős tárca nélküli miniszter a HungaroControl székházában szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy 2018-ban a vállalat több mint egymillió repülőgép biztonságát segítette, és számos rangos díjat nyert el innovációs tevékenysége elismeréseként.

A HungaroContol nyereséges gazdálkodása és stabil pénzügyi helyzete nagy mértékben hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez, a vállalat várható adózott nyeresége 1,5 milláddal haladja meg a tervezettet, 36 milliárd forint árbevétel mellett – tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy a NATO felkérése a diplomáciai siker mellett a HungaroControl kimagasló teljesítményének elismerése is.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a koszovói magas légtérben 2018-ban 21 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak, közel 116 000 repülőgép biztonságos közlekedését segítették a KFOR szektorban. A koszovói magas légtérben 2014 óta összesen 394 ezer légijármű mozgását irányította a HungaroControl, ezzel tehermentesítve a szomszédos országok légtereit.

A vezérigazgató kiemelte, hogy az elmúlt öt évben 386 000 kilométernyi utat és 24 000 tonna üzemanyagot takaríthattak meg a légitársaságok a HungaroControl munkájának köszönhetően, és így 75 000 tonnával kevesebb széndioxiddal terhelték a környezetet az érintett járatok. A határokon átnyúló légiforgalmi irányítás Európában még ma is egyedülálló megoldást jelent.

A tízezer láb alatti alacsony légtér irányítását továbbra is Koszovó Léginavigációs Szolgáltatója, az ANSA végzi.