Úgy tűnik, megtalálta a módját a lett kormány annak, hogy szakmai befektetőt vigyen az általa 80 százalékban birtokolt airBaltic-ba, tőzsdére vezetnék a céget.

Az ATW Online szerint a lett kormány 2019-ben úgynevezett Initial Public Offering (IPO) keretében vezetnék be a céget a tőzsdére, de azt Martin Gauss nem árulta el, hogy melyik tőzsdén jegyzik majd a légitársaság papírjait.

Martin Gauss azt mondta még, hogy nem fog bejelentést tenni a légicég tulajdonosi szerkezetének változásáról az idén októberi parlamenti választások előtt. Hozzátette, hogy a választások eredményének nem szabad kihatással lennie a jelenlegi kormány airBalticot érintő birtokpolitikájára, már csak azért sem, mert a közvélemény-kutatások szerint nem lesz kormányváltás Lettországban.

Martin Gauss szerint jövő tavasszal, vagy nyáron vezethetik be a tőzsdére a céget, semmi nem sürgeti őket, mivel a 60 darab Airbus A220-asra leadott rendelést úgy határozták meg, hogy plusz befektető nélkül is ki tudják gazdálkodni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Gauss ismét leszögezte, hogy az állam passzív részvényes, nem szól bele abba, hogy a légitársaságot hogyan vezetik.

Az állam jelenleg a cég 80 százalékát birtokolja, a fennmaradó 20 százalék egy dán üzletember, Lars Thuesen kezében van 2017 óta.

A kormány azok után döntött a tőzsdei bevezetésről, hogy szándékaival szemben nem talált szakmai befektetőt, akinek eladhatta volna részesedését. Bár tavaly októberben kaptak ajánlatokat, ezeket nem találták elég jónak, és Martin Gauss szerint semmi nem sürgeti őket, így inkább kivártak egy jobb ajánlat reményében.