Az All Nippon Airwaysnek adja el a Boeing 747-es áruszállító repülőgépeket üzemeltető Nippon Cargo Airlines (NCA) teljes részvénycsomagját a tulajdonos logisztikai vállalat.

A tranzakció véglegesítése októberre várható, bár a feltételeiről még folynak a tárgyalások.

Az ügylet hátterében a légiáru-szállítási piacot érintő rendkívül hektikus üzleti környezet mellett az NCA megnövekedett üzemeltetési és karbantartási költségei állnak a közlés szerint.

A mostani tulajdonos, a Nippon Yusen K. K. (NYK) úgy véli, hogy az All Nippon Airways (ANA) kötelékében a további terjeszkedés és a vállalat értékének hosszútávú növelése jobban biztosítható.

A tengeri és szárazföldi logisztikával foglalkozó NYK még 2010-ben vásárolta fel az NCA légitársaságot, hogy a légi áruszállítási piacon is terjeszkedjen. A vállalat az elmúlt években hullámzó teljesítményt mutatott, bár tavaly növelni tudta az üzletágból származó bevételeit, és nyereséges is volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Nippon Cargo Airlinest a szerződés lezárását követően integrálják az ANA Holdings áruszállító üzletágába, amelytől a japán légitársaság a versenyképessége és nemzetközi cargo-útvonalhálózata növekedését várja.

Az NCA jelenleg nyolc Boeing 747-8F áruszállító repülőgépből álló flottát üzemeltet, továbbá öt 747-400F-et tulajdonol, amelyeket az ASL Airlines és az Atlas Air bérel.

Mint ismert, az áruszállító légitársaság működését 2018-ban karbantartási hiányosságok miatt közel egy hónapra felfüggesztette a hatóság.