Balesetet szenvedett a Pegasus Airlines török low-cost légitársaság PC8622-es számú, Ankara – Trabzon belföldi járatát teljesítő Boeing 737-800-as repülőgép a trabzoni repülőtéren szombaton késő este. A repülőgépről a Twitteren jelentek meg fotók.

A Boeing 737-es a 11-es jelű futópályára észak-nyugati irányból végrehajtott leszállást követően elhagyta a futópályát és egy meredek rézsű oldalában állt meg a tengertől néhány méterre.
A szombat éjszakai, első információk szerint a repülőgép a leszállást követően túlfutott, a vasárnap reggel megjelent fotókon látható, hogy a repülőgép a szemközti futópályaküszöbtől mintegy 100 méterre balra hagyta el a futópályát, és oldalra csúszott ki a tenger irányába a futópályáról.

A repülőgépen 162 utas és hatfős személyzet utazott, hárman könnyebben megsérültek a balesetben. Az utasokat vészcsúszdák segítségével menekítették ki a repülőgépből.

A 737-es futóművei kiszakadtak a helyükről, miután besüllyedtek a puha talajba a helyszíni fotók tanúsága szerint. A repülőgép jobb oldali, kettes számú hajtóműve leszakadt és a tengerbe esett. A repülőgépben vélhetően jelentős szerkezeti károk is keletkeztek.

Az észak-törökországi Trabzon város repülőtere közvetlenül a Fekete-tenger partján található. A futópálya dél-keleti végéhez közel egy meredek partszakasz van. Az esemény időpontjában gyenge eső volt a reptéren, a futópálya feltehetően nedves-vizes volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A reptérüzelemtető által kiadott NOTAM szerint a 29 futópálya (dél-keleti) küszöbétől 60 méterre, 60 méterre a pálya középvonalától van a roncs, melynek legmagasabb pontja a futópálya szintjétől mérve 5 méter.

A balesetet szenvedett repülőgép egy alig több mint öt éves Boeing 737-800-as. A TC-CPF lajstromjelű repülőgépet 2012 novemberében állította forgalomba a Pegasus Airlines.