Kiterjedt tűz pusztított az Airbus-leány Premium Aerotec augsburgi gyártóbázisán. Mivel az üzem több repülőgéptípushoz is készít elemeket, vélhetően az Airbus végösszeszerelő-soraira is hatással lesz az eset. 

Az előzetes becslések szerint legalább tízmillió eurós kár keletkezett az Airbus leányvállalata, a Premium Aerotec augusburgi telephelyén péntekre virradóan kitört tűzben – írja az aero.de portál. Mivel éjszaka történt, személyi sérülést nem követelt az eset.

A cég számos Airbus-típushoz készít elemeket, így a gyártásra nézve is következményekkel jár a tűz.

Ezt az egyik szóvivő is megerősítette, bár a károk és a gyártásra nézve a következmények pontos felmérése még folyamatban van.

Azt sem tudni még, csak vélelmezhető, hogy az Airbus gyártósoraira és gépátadásaira is hatással lesz az eset, hiszen az augsburgi bázis törzsszekciókat is készít több típushoz, és a szénszálas kompozit anyagokra specializálódott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Egyelőre nem tudni pontosan, bár valószínű, hogy hatással lesz a végösszeszerelésre is a tűzeset (Fotó: Airbus)

A tűzben érintett üzemen kívül azonban még négy németországi és egy romániai telephellyel is rendelkezik a Premium Aerotec, amely összességében a katonai A400M szállítógép mellett például az A320-as, az A330-as és A350-es típuscsaládhoz készít részegységeket. Az új törzskialakítású A321neo elemei például a nordenhami bázison készülnek, nem Augsburgban.

Mintegy tízezer dolgozót foglalkoztat a cég, évente nagyjából 600 Airbus-géphez szállít elemeket és egyes esetekben egész törzsrészeket.