Megszerezte az Air Europa 20 százalékát az IAG-holding, amely még a járvány előtt tett ajánlatot a légitársaság felvásárlására, hosszú huzavonát követően azonban mégis visszalépett.

A British Airways mellett többek közt az Iberiát és a diszkont Vuelinget is irányító International Airlines Group (IAG) 20 százalékos részesedést szerzett a spanyol szabadidős légitársaságban egy hitel részesedéssé konvertálásának révén.

Az IAG még a világjárvány előtt, 2019 novemberében jelentette be, hogy felvásárolja az Air Europát, majd a válság miatt több körben is csökkentette a vételi ajánlatát, végül 2021 decemberében visszalépett a válság miatt megváltozott piaci körülményekre hivatkozva.

Fotó: AIRportal.hu

Miután később más piaci szereplők is kifejezték érdeklődésüket a túlélésért küzdő, állami segítséget is igénylő légitársaság iránt, az IAG 2022 márciusában új stratégiával állt elő, és 100 millió eurós, hétéves futamidejű, fedezetlen kölcsönt nyújtott az Air Europa anyavállalata, a Globalia számára.

Ebben egyéves kizárólagossági időszakot kötöttek ki a légitársaság esetleges felvásárlásáról folytatott tárgyalásokra, azaz a kölcsön fejében az IAG blokkolta, hogy más is ajánlatot tehessen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IAG most egy tőzsdei közleményben bejelentette, hogy élt a megállapodásban szereplő opciós jogával, és a kölcsönt az Air Europa 20 százalékos részvénycsomagjára váltja át.

Az IAG célja az Air Europa fokozatos felvásárlásával, hogy megerősítse pozícióit a spanyol főváros gyűjtő-elosztó repülőterén.