A pilóták folytatódó sztrájkja miatt hétfőn és kedden összesen több mint 1200 járatot törölt a SAS Scandinavian Airlines.

A Reuters hírügynökség a légitársaságtól kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írta, mintegy 110 ezer utas érintett az újabb járattörlésekben. Hétfőn mintegy 670, kedden pedig további 546 járatot vettek ki a menetrendből, előbbi eset 61 ezer, utóbbi 49 ezer utast érint.

A péntek óta tartó sztrájkban a SAS járatai 70 százalékát volt kénytelen törölni, ez összesítve a hétfői és keddi törléseket már 280 ezer utasra van hatással. A légitársaság elnézését kérte az utasoktól.

A legutóbbi tárgyalási forduló a légicég és a svéd, dán, valamint norvég pilótákat tömörítő szakszervezet között vasárnap volt, de hírek szerint továbbra sincs elmozdulás. A SAS szerint a pilóták követelése jelentős károkat okoz a törékeny gazdasági helyzetben lavírozó légitársaságnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A svéd érdekképviselet 13 százalékos béremelést kért a pilótáknak, az SAS Pilot Group nevű, a pilóták 95 százalékát tömörítő szakszervezet szerint azonban többről van szó, mint béremelésről, kiszámíthatóbb beosztást is szeretnének kiharcolni.

A Scandinavian 2012-ben még csődközeli helyzetben volt, és bár az utóbbi négy évet nyereséggel zárta a társaság, az emelkedő kerozinárak jelentős nyomás alá helyzeték a cég gazdálkodását. A Sydbank elemző szerint a sztrájk napi 60-80 millió koronájába kerül a SAS-nak, így két hét alatt simán lenullázhatja a társaság várt nyereségét.

A sztrájk nem érinti a SAS alvállalkozói által repült járatokat, amelyek a menetrend 30 százalékát teszik ki.