Újabb határidő járt le az Alitalia megmentésével kapcsolatban, de az új résztulajdonosok kiválasztásával megbízott vasúttársaság szerint még időre van szükség. Eközben a szakszervezetek lépéseket követelnek és december 13-ára sztrájkot helyeztek kilátásba.

A Flightglobal beszámolója szerint a rendcsinálással megbízott Ferrovie dello Stato olasz állami vasútnak csütörtökön kellett volna végleges terveket az asztalra tennie az Alitalia gatyába rázásáról, de sokadik alkalommal ismét elhalasztották a döntést. Közlésük szerint a lehetséges partnerekkel való tárgyaláson voltak ugyan pozitív elemek, de a konzorcium megalakítása még túl korai lenne.

A Delta és a római repülőtereket üzemeltető ADR-ben érdekeltséggel rendelkező Atlantia  továbbra is résztulajdonosként szeretne részt venni az olasz állami légitársaság rendbe tételében, ugyanakkor a Lufthansa nem jelzett ilyen “azonnali” szándékot. Mint arról korábban beszámoltunk, Carsten Spohr elsősorban partnerséget ajánlott az Alitaliának és nem feltétlenül kíván tulajdonosként is feltűnni a cég körül.

Eközben a szakszervezetek, és az általuk képviselt dolgozók egyre nyugtalanabbak. Szintén a Flightglobal írt arról, hogy a dolgozók nem tudják már tétlenül nézni, ahogy elherdálják a céget és folyamatosan tolják ki a döntéshozatal határidejét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szerintük azonnali lépésekre van szüksége az Alitaliának, és a kormánynak olyan körülményeket kell teremtenie, amelyek lehetővé teszik a zavartalan üzemelést és a cég átstrukturálását.

Az Atlantia több feltételt is szabott a légitársaság megmentésében történő részvételhez, köztük meg kell nevezni egy olyan partnert amely jelentős részesedéssel bír majd az új vállalatban, ennek a partnernek le kell tennie az asztalra egy üzleti tervet, amelynek végrehajtása mellett elkötelezi magát. Továbbá meg kell egyezni a vállalat irányítási struktúrájában és egy sor egyéb kérdésben, valamint szükséges az olasz kormány támogatása, és az Európai Bizottság jóváhagyása az ügylet finanszírozása tekintetében.

A szakszervezetek szerint a véget nem érő várakozás súlyosan károsítja az Alitaliát és a cég túlélését teszi kockára.

Álláspontjuk nyomatékosítására az érdekképviselet belengette, hogy december 13-ára 24 órás munkabeszüntetést is kezdeményezhet, hogy rábírják a kormányt a szükséges lépések meghozatalára. További akciók sem zárhatóak ki, ha nem történik előremozdulás az ügyben.