Újabb részesedéseket vásárolhat a Qatar Airways, ha azzal nem sértik a tiszta versenyt – mondta Akbar Al Baker vezérigazgató a Bloomberg hongkongi szerkesztőségének nyilatkozva.

A vezérigazagtó elmondása szerint legutóbbi, a Cathay Pacificben szerzett 9,9 százalékos részesedés megvétele mellett azért kötelezték el magukat, mert hisznek a hongkongi cég átstrukturlásának sikerében, és abban, hogy a Qatar Airwawyshez hasonlóan 5 csillagos légitársaságnak poiztív a jövője.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a Qatar Airways a Cathayben lévő részesedését növelhetie-, vagy tervez-e újabb felvásárlásokat Akbar Al Baker azt mondta, vannak már ezzel kapcsolatban gondolatai, de azokat senkivel nem osztja meg, bejelntik, amikor itt az ideje. Annyit azért elárult, hogy folyamatosan figyelik a piacot, és amint van rá lehetőség, folytatják az akvizíciókat úgy, hogy az ne legyen versenytorzító hatású.

A Qatar Airways éves teljesítményével kapcsolatban a vezérigazgató azt mondta, utasszámban hozzák majd a tavalyi szintet, ugyanakkor anyagilag rendkívül rossz évre számít a környező országok diplomáciai botránya miatt. Mint ismert, több környező ország kitiltotta légteréből a Qatar Airways-t, mert azzal vádolták meg a kormányt, hogy terrorista szervezeteket pénzel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Akbal Al Baker azonban nem konkretizálta, hogy mekkora veszteséget várnak, mondván a légiipar nagyon változó, a pénzügyi év végéig még sok minden változhat.

Beszélt arról is, hogy jövőre is pozitív érhet zárhat a Qatar Airways, de a kerozin ára jelentősen befolyásolja majd a jövedelmezőséget. A vezető 65 és 70 dollár közé várja a nyersolaj hordónkénti árát jövőre. A Brent típusú kőolaj csütörtökön 62 dollár volt.