Megkezdte a Lufthansa a tulajdonosok felkészítését egy újabb tőkeemelésre, a befolyó összegből a német államtól felvett kölcsönt akarja a cég visszafizetni.

A DPA hírügynökség alapján az Aero.de azt írta: a május 4-ére kitűzött éves közgyűlésen tervezi szavazásra bocsátani a Lufthansa menedzsmentje azt a pénzügyi manővert, hogy 5,5 milliárd euróval megnövelnék vállalat részvénytőkéjét.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezetője korábban azt mondta, nagyjából 2 milliárd eurót használtak fel a rendelkezésre álló állami támogatási keretből, és már februárban kilátásba helyezte, hogy minél előbb vissza akarják fizetni a hitelt.

Forrás: Lufthansa

A cégvezető azt is jelezte, hogy már csak félmillió eurót veszítenek naponta, fele annyit, mint a járvány kitörése után közvetlenül, és biztosan nem lesz szükség a teljes összegre.

A Lufthansa februárban már sikeresen végrehajtott egy tőkeemelést, amelyből 1,6 milliárd eurót fordított az állami kölcsön visszafizetésére, de már akkor jelezte a cég, hogy ettől függetlenül újabb összeget fog lehívni a támogatási keretből.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hogy miért lett hirtelen fontos a német légitársaságnak az állami hitel és az ezzel járó tulajdonosi felügyelet kérdése, arra a héten megjelent hírek is rávilágítanak. Az Európai Bizottság ugyanis rápirított Németországra, amiért a Lufthansa úgy fizetett 25 millió euró kamatot a részvényeseknek, hogy erről nem szólt az uniónak, holott ez az állami támogatás feltétele volt.

A Condorral ráhordó járatok üzemeltetésére megkötött szerződés felbontása is aggasztotta az uniót, ezért aztán a Lufthansa vissza is táncolt, és érvényben hagyja a megállapodást.