Újabb tőkeinjekciót kap a kormánytól a South African Airways, hogy ki tudja fizetni lejáró hiteleit, de ezzel a 2011 óta veszteséges vállalat még nem menekült meg.

A Reuters szerint az átszámítva 400 millió dolláros kölcsönről Vuyani Jarana, a cég vezérigazgatója számolt be. Közlése szerint az összeg legnagyobb részét a lejáró hitelek és beszállítók kifizetésére, kisebbik felét pedig a társaság reorganizációja költik majd. A parlament azok után hagyta jóvá a tőkeinjekciót, hogy a vezérigazgató azonnali segítséget kért a kormánytól.

Elmondása szerint a pénzből októberig, novemberig tudnak biztosan elüzemelni. Amíg a pénz megérkezik a számlájukra, addig pedig a hitelezőkkel próbálnak egyezségre jutni, hogy a folyamatos üzem ne kerüljön veszélybe.

Jarana egyelőre a Reuters szerint jól áll a hitelezőknél, mivel az új menedzsment tagja, korábban a Vodacom céget vezette és remélik, hogy ő képes lesz újra nyereségessé tenni a légitársaságot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormány azonban egyelőre nem engedett abból az álláspontjából, hogy a légitársaságnak befektetőre van szüksége nem csak anyagi, de szakmai okokból is, végrehajtható reorganizációs tervet ugyanis a kormány szerint csak egy szakmai befektető hozhat. Eközben a South African is próbál mindent megtenni, hogy csökkentse költségeit, a tervek között szerepel létszámcsökkentés is, a tízezres létszám ugyanis már szerintük is fenntarthatatlan.

Jarana reméli, hogy a társaság három éven belül el tudja érni a breakevent, vagyis azt az állapotot, amikor már képes saját hitelei finanszírozására és a készpénzállomány meghaladja majd a hitelállományt.

A légitársaságot már nagyjából kéttucadszor próbálták meg rendbe rakni, legutóbb flottacsökkentéssel és a járathálózat visszavágásával próbálkoztak.