A Budapest Airport negyedszerre is megkapta a karbonsemleges minősítést a Repülőterek Nemzetközi Tanácsától (ACI), a vállalat tíz év alatt a közvetlen szén-dioxid-kibocsátását a felére, az egy utasra jutót pedig a harmadára csökkentette. 

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa által életre hívott Repülőtéri Karbon Akkreditáció az egyetlen intézményileg jóváhagyott, globális program, amely a világ repülőtereinek széndioxid-kibocsátását értékeli, hatszintű tanúsítási rendszer segítségével. Ennek lényege, hogy a légikikötők a kibocsátásuk és a kibocsátás-csökkentés érdekében tett erőfeszítéseik alapján 1, 2, 3, 3+, valamint a nemrég hozzáadott 4, illetve 4+ minősítést kaphatnak, vagyis az ACI a programba önkéntesen belépő összes repülőteret értékeli, mérettől, kategóriától és funkciótól függetlenül.

Idén újabb 67 repülőtér csatlakozott, számuk globálisan így 362-re bővült. Az afrikai kontinensen 22, Latin-Amerikában és a Karib-térségben 48, Észak-Amerikában 50, Ázsiában 60, Európában pedig 182 légikikötő kapott karbon akkreditációs minősítést.

Az idei értékelés szerint globálisan 58, Európában 43 karbonsemleges, vagyis 3+ szintű repülőtér található, köztük a budapesti.

Forrás: Budapest Airport

Ez azt jelenti, hogy a vállalat a repülőtéri partnereivel közösen törekszik a működéséből eredő emissziót minél jobban csökkenteni, a fennmaradó kibocsátást pedig karbonkreditek vásárlásával semlegesíti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A budapesti repülőtér üzemeltetője 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, majd 2018 áprilisában, a kelet-közép-európai régióban elsőként szerezte meg a karbonsemleges minősítést.

Az eltelt tíz évben a Budapest Airport a közvetlen szén-dioxid-kibocsátását a felére, az egy utasra jutót pedig a harmadára csökkentette. Az üzemeltető szándéka az, hogy a következő néhány évben megvalósuló fejlesztésekkel elérje a 4+ szintet, amelyet csupán 13 repülőtér teljesít a világon.

A Budapest Airport 2019-ben csatlakozott az ACI „NetZero by 2050” kezdeményezéséhez is, ezzel vállalva, hogy legkésőbb 2050-re eléri a zéró karbonkibocsátást. Az üzemeltető a közelmúltban jelentette be: dolgozik azon, hogy nettó emisszióit a 2050-es céldátumnál akár 15 évvel korábban, 2035-re nullára csökkentse.