A szerkezetátalakítási terv végrehajtása utáni első teljes évben újra profitot termelt a légitársaság, 2017 óta először sikerült ezt elérnie.

A TAP Air Portugal 65,6 millió eurós nettó nyereséggel zárta a 2022-es évet az előző évi 1,6 milliárd eurós veszteséget követően.

A légitársaság 13,8 millió utast szállított tavaly, a járatok átlagos üléskihasználtsága elérte a 80 százalékot, amely csaknem a 2019-es szintnek felel meg.

A cég éves bevétele megközelítette a 3,5 milliárd eurót, amelyhez jelentősen hozzájárult a negyedik negyedév rekordszintű teljesítménye.

Járatainak száma jelentősen növekedett tavaly, és megközelítette a járvány előtti szint 80 százalékát, míg az ülőhelykapacitás a válságot megelőző 87 százaléka volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A vállalatnak annak ellenére sikerült nyereséget termelnie, hogy az üzemanyagköltségei csaknem megháromszorozódtak, amelyet fedezeti ügyletekkel sem sikerült jelentősen mérsékelni.

A 2020-ban visszaállamosított portugál légitársaságnak utoljára 2017-ben sikerült szerény, 21 millió eurós nyereséget termelnie, azóta veszteségesen működött, és állami segítséget is kénytelen volt igénybe venni.

A kedvező eredmények ellenére a portugál kormány március elején menesztette Manuel Beja igazgatósági elnököt és Christine Ourmières-Widener vezérigazgatót, az egyik igazgatósági tagnak kifizetett félmillió eurós lelépési pénz kapcsán folytatott vizsgálatot követően. A kabinet idén év elején jelentette be, hogy újra magánkézbe adná a légitársaságot, már az előkészítő lépéseket is megtették, valamint megindult a befektetők keresése.