Az Európai Bizottság (EB) engedélyezte, hogy a portugál kormány újabb 462 millió euróval segítse meg a TAP Air Portugalt is tulajdonló állami holdingot.

A portugál légitársaságot tulajdonló Transportes Aéreos Portugueses, S.A. 462 millió eurós kölcsönt kap a koronavírus-járvány következtében 2020. március 19. és június 30. között elszenvedett károk miatt. A TAP egyben vagy részletekben juthat hozzá a közel félmilliárd euróhoz az EB közlése szerint, amelyt később tőkévé konvertálhat az állam.

Ezt az összeget a tavaly kifizetett 1,2 milliárd eurós támogatáson felül kaphatja meg a légitársaság, és a portugál kormány szerint még további 1,17 milliárd euróra lesz szüksége a cégnek 2021-ben. Közölték azt is: kicsi a valószínűsége annak, hogy a TAP 2025 előtt újra nyereségessé válik.

Forrás: Airbus

A légitársaság fontos szereplője a portugál gazdaságnak, 2019-ben a lisszaboni repülőtér összeköttetéseinek több mint 50 százalékát adta, emellett jelentős foglalkoztató is.

A TAP a járvány okozta közvetlen károk kompenzálására használhatja fel az apanázst, amelynek elköltését az EB ellenőrzi, az elszenvedett károk mértékét meghaladó állami támogatást azonban vissza kell fizetnie.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság tavaly decemberben átszervezési tervet nyújtott be, 2022-ig 2000-rel csökkenti a 10 600 munkavállalójának számát, visszavágják a dolgozók juttatásait, a jelenleg több mint száz gépes flotta 88 tagúra zsugorodik, valamint a cég repülőgép-megrendeléseket is lemondott.