Mától nem kell karanténba vonulnia a magyar állampolgároknak, ha az Európai Unió bármely tagállamából, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza, és ezen országok állampolgárai is szabadon beléphetnek Magyarország területére.

A világjárvánnyal szembeni eredményes védekezés érdekében bevezetett rendkívüli jogrend végeztével változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter közösségi oldalán az éjszakai órákban.

Ennek értelmében a magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamából, valamint Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza.

A magyar állampolgárok az Egyesült Királyságból is beléphetnek karantén elrendelése nélkül, a britek számára viszont továbbra is beutazási korlátozás van érvényben.

Ezzel párhuzamosan éjféltől az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport weboldalán megjelent tájékoztatás szerint a rendőrség a schengeni övezeten belülről érkező járatok utasai esetén is útiokmány-ellenőrzést hajt végre belépéskor a repülőtéren, így állapítják meg, hogy a beutazóra vonatkozik-e karantén, vagy sem.

A repülőtér üzemeltető oldalán kiadott tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogszabályok értelmében június 18-án 0 órától kezdve szabadon, korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra az Európai Unió, valamint Liechtenstein, Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai, továbbá a magyar állampolgároknak sem kell karanténba vonulniuk a magyar határ átlépését követően. Kivételt képez ez alól az Egyesült Királyság, melynek állampolgárai csak külön engedély birtokában léphetnek be Magyarországra, elbírálás függvényében akár kéthetes karantén kötelezettség mellett, viszont az onnan hazatérő magyar állampolgárok korlátozások nélkül térhetnek haza Magyarországra.

A korlátozásoktól mentes belépési jogosultság állampolgársághoz kötött, vagyis az EU, az EGT és Svájc állampolgárai a világ bármely pontjáról érkezve beléphetnek Magyarországra. Emellett a szabályozás hatálya kiterjed a fent felsorolt országokból érkező állampolgárok azon közeli családtagjaira is akik nem ezen országok állampolgárai (például magyar férj kanadai felesége).

Fotó: AIRportal.hu

A hazaérkezéskor elrendelt hatósági házi karantén sok magyar ember számára gyakorlatilag ellehetetlenítette az utazások tervezését, valamint a külföldön élő magyar állampolgárok többsége sem tudott hazautazni a kéthetes kötelező izoláció miatt.

A karantén eltörlése látványos élénkülést hozhat a hazánk és a többi EU-tagállam közötti légiforgalomban, elindulhatnak az üzleti és szabadidős célú utazások is.

Az Európai Bizottság a múlt héten szólította fel a tagállamokat, hogy június 15-én oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezeten belül.

A határok újranyitása azonban tagállami hatáskörben van, így az amúgy szabadon átjárható schengeni övezeten belül is lehetnek még korlátozások.

Az utazást tervezőknek ezért továbbra is tanácsos a cél- és tranzitország(ok) beutazási és járványügyi szabályairól tájékozódniuk.

Ezt leginkább az adott állam(ok) hatóságainak hivatalos oldalain, vagy az Európai Unió interaktív térképén érdemes megtenni.

Utazás előtt ugyancsak hasznos körülnézni a Konzuli Szolgálat honlapján is, valamint szükség esetén regisztrálni az adott országban konzuli védelemre: ha ugyanis a magyar külügy tud az ott-tartózkodásunkról, könnyebben nyújthat segítséget baj esetén.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos a megfelelő szolgáltatásokat és védelmet kínáló utasbiztosítás, nem szabad ezen spórolni.

Az utazás előtt érdemes tájékozódni az érintett repülőtereken, illetve a választott légitársaság gépeinek fedélzetén érvényes szabályokról, óvintézkedésekről is, például a maszkviselésre, vagy a kézipoggyászokra vonatkozó korlátozásokról. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által közösen kidolgozott, az európai repülőtereken és a repülőgépek fedezetén érvényes egészségügyi szabályokról itt írtunk.