Több napig tartó tárgyalás után megállapodással ért véget csütörtökre virradó éjjel a LOT lengyel légitársaság alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek két hete tartó sztrájkja – közölte lengyel médiaértesülések alapján az MTI.

Forrás: LOT

A tiltakozók követeléseit nagyrészt teljesítő megállapodás aláírásáról a tárgyalásokon az államot megfigyelőként képviselő Pawel Borys, a lengyel állami fejlesztési alap (PFR) elnöke tájékoztatta a sajtót, akit azt követően vontak be a tárgyalásokba, hogy a menedzsment és a dolgozók már hetek óta nem jutottak egyezségre.

A LOT eleget tett a sztrájkolók azon követelésének, hogy újítsák meg az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott Monika Żelazik, szakszervezeti vezető munkaviszonyát, valamint vegyék vissza a múlt héten szintén fegyelmi okokból elbocsátott további 67 alkalmazottat is, köztük a pilóták érdekképviseletének vezetőjét, Adam Rzeszot kapitányt.

A LOT vezetése azt is vállalta, hogy a korábbi fenyegetésével ellentétben nem támaszt pénzügyi követeléseket a sztrájkban részt vevő dolgozókkal szemben a sztrájk okozta károk és többletköltségek miatt.

A felek “a munkabéke legalább 24 hónapig tartó megőrzésére” is kötelezték magukat és hogy visszatérnek a tárgyalóasztalhoz. Ez alapot teremt ahhoz, hogy a LOT új bérfizetési szabályzatot dolgozzon ki. Mindkét fél kötelezettséget vállalt arra, hogy a munkáltató és a munkavállalók között fennálló összes vitás kérdést rendezik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban a sztrájkolók azt is követelték, hogy Rafał Milczarski, a cég vezérigazgatója mondjon le tisztségéről, ez végül azonban nem történt meg.

A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság bérfizetési gyakorlatát, a pilóták és légiutaskísérők esetében, valamint a személyzeteket érintő munkakörülményeket. Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük a légiutas-kísérőket gyakran nem munkaszerződéssel, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

A szakszervezetek hangsúlyozták, hogy a sztrájk befejezéséről szóló megállapodás nem jelenti azt, hogy minden probléma megoldódott és a munkaügyi vitáknak vége a cégnél.

Az október 18-án indított tiltakozást a LOT pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek már szombat hajnalban, a döntő szakaszba lépő tárgyalások miatt felfüggesztették.

Szombattól csütörtökig a légitársaság a fenntartott sztrájkkészültség során keletkezett munkaerőhiány miatt kénytelen volt naponta néhány járatot törölni.

Az október 18 óta tartó, kéthetes tiltakozás alatt a több mint 4619 menetrend szerinti járat közül a járatok 2,8%-át, mintegy 130-at töröltek, a légitársaság több repülőgépet is bérelt személyzettel együtt más légitársaságoktól, hogy ne omoljon össze a LOT menetrendje és működése.