A Scandinavian Airlines (SAS) vezetése arra figyelmeztet, hogy a pilótasztrájk kockára teszi a szerkezetátalakítási program eredményességét, és hogy a folytatódó munkabeszüntetés radikális leépítéseket eredményezhet.

A légitársaság közlése szerint a pilótasztrájk miatti járattörlések súlyos hatással vannak a július 5. óta Chapter 11 szerinti csődvédelem alatt működő cég likviditási helyzetére. Fennáll annak a veszélye is, hogy emiatt nem sikerül biztosítani a pénzügyi szerkezetátalakítási program végrehajtásához szükséges kiegészítő tőkét.

Az immár 11 napja tartó munkabeszüntetés miatt több mint 2500 járatot kellett törölni, ami több mint 270 ezer utast érintett, és eddig 123 millió USA-dollárnyi többletköltséget okozott.

A cégvezetés álláspontja szerint mindez súlyosbítja a légitársaság amúgy sem túl rózsás helyzetét, a SAS Forward program végrehajtása elengedhetetlen a továbbüzemeléshez és ahhoz, hogy újra vonzóvá váljon a befektetők számára.

Fotó: AIRportal.hu

„A sztrájk a Chapter 11 szerinti csődvédelmi eljárás sikerét és végső soron a vállalat túlélését teszi kockára” – mondta Anko van der Werff elnök-vezérigazgató a közlés szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A SAS újrakezdte a tárgyalásokat a szakszervezetekkel a sztrájk befejezéséről, a munkabeszüntetés a fő utazási szezonban a légitársaság repülőgépeinek mintegy 80 százalékát kényszerítette földre. A tömeges járattörlések miatt rengeteg utas nem tudott elutazni a lefoglalt vakációjára, illetve sokan voltak olyanok is, akik nem tudtak hazatérni.