Hosszas vizsgálatok után kiderült, hogy egy lakóházban elhelyezett szép, hagyományos izzók a pilóták és az irányítás közti kommunikációt akadályozták.

Komoly nehézségeket tapasztaltak az elmúlt időszakban a glasgow-i légikikötőből felszálló, illetve az oda leszálló járatok pilótái: interferencia zavarta a rádiózást az irányítással.

Egy bizonyos terület felett 6000 és 10 000 láb (kb. 1800 és 3000 méter) között bármely magasságban haladva a pilóták elvesztették a kommunikációt az irányítással, egyszerűen nem hallották egymást.

A rádiózást az interferenciát jelző zaj zavarta meg, ezért az irányítás (NATS) felkérte a brit média- és kommunikációs hatóságot az ügy vizsgálatára. Az OFCOM szakértői pedig a járatok útvonalának és a jelenségnek az összevetésével behatároltak egy körülbelüli térséget, ahonnan a zavaró jel érkezhet.

Illusztráció. A glasgow-i repülőtér bevezető irányító szolgálata. (Forrás: NATS)

Végül sikerült további kutatással megtalálni egy lakóházat, és kiderült, hogy négy, hagyományos villanykörte volt a „bűnös”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlésekből az derül ki, hogy a tulajdonos interneten vásárolta az izzókat, illetve hogy a hatóságok megkeresték a gyártót is, elkerülendő további hasonló eseteket. Utóbbi alapján vélhetően új készítésű, úgynevezett Edison-villanykörtékről lehet szó, amelyek most divatosak.

A vizsgálat szerint az izzók olyan széles frekvenciát zavartak felkapcsolásukkor, hogy mivel a ház közvetlenül a repülési útvonal alatt helyezkedik el, minden egyes ott elhaladó gép rádiózását akadályozták.

A tulajdonos együttműködő volt, és miután eltávolították a foglalatukból a villanykörtéket, meg is szűnt az interferencia az újból elvégzett vizsgálatok szerint.

Kedves olvasóink! Bár április elsejei tréfának tűnik ez a hír, mégsem az: a Glasgow Time portál mai cikke a brit média- és kommunikációs hatóság, az OFCOM március 23-i jelentése alapján készült.