Visszautasította a Norwegian az International Airlines Group (IAG) a low-cost légitársaság átvételére tett első ajánlatait.

Forrás Norwegian

A British Airways és az Iberia mellett több európai légitársaságot is irányító európai légitársasági csoport azt követően tett két ajánlatot is a Norwegian átvételére, hogy az IAG április közepén bejelentette, hogy megszerezte a skandináv low-cost cég 4,61%-os tulajdonrészét.

A Norwegian május 4-én kiadott hivatalos közleményében azt írta, hogy a Norwegian Air Shuttle (NAS) igazgatótanácsa megerősíti, hogy két egymástól független, feltételes javaslatot kapott az IAG-csoporttól a cég 100%-os felvásárlásával kapcsolatban. Azokat a NAS pénzügyi és jogi tanácsadóinak bevonásával megvizsgálták.

Az ajánlatokat a Norwegian igazgatósága egyhangúan elutasította, mert alulértékelték a légitársaságot és annak jövőbeli perspektíváit.

A NAS igazgatósága továbbra is elkötelezett a korábban meghirdetett, a cég részvényesei számára előnyös stratégia végrehajtása iránt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Norwegian közleményét megelőzően az IAG azt közölte a csoport első negyedéves eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor, hogy ajánlatot tettek a Norwegian átvételére, azonban nem jutottak egyezségre a low-cost légitársaság igazgatótanácsával.

Az IAG közlése hozzátette, hogy vizsgálják a további lehetőségeket a Norwegiannel kapcsolatban, ez azt is jelentheti, hogy újabb ajánlatot tesznek a felvásárlásra.

Korábban a skandináv low-cost légitársaság vezérigazgatója Bjorn Kjos azt nyilatkozta egy svéd lapnak, hogy egyelőre nem hiszi, hogy a jelenlegi árszinteken túl sok Norwegian-részvényes el akarná adni a részesedését, azonban az biztos, hogy a piacon minden eladó, ha a megfelelő árat kínálják érte.

Kjos korábban kijelentette, hogy nem az IAG az egyetlen komoly és professzionális légitársasági csoport, amely szeretné megszerezni a cégét.

Akbar Al Baker a Qatar Airways-csoport vezérigazgatója a héten egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy cége közvetlenül nem érdekelt a Norwegianre felvásárlásában, azonban támogatja a Qatar Airways 20%-os tulajdonában lévő IAG vezetőjét, Willie Walsht abban, hogy a csoport felvásárolja a low-cost légitársaságot .