Újabb vizsgálatot indít az Egyesült Államok közlekedési tárcája annak kiderítésére, hogy a Boeing 737 MAX újbóli engedélyezése megfelelően zajlott-e.

A Reuters jelentése szerint a minisztérium főnyomozója számolt be arról, hogy át fogják nézni a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) teljes eljárását, amelynek eredményeként novemberben újra kiadták a Boeing 737 MAX légialkalmassági engedélyét.

A vizsgálat során az ügynökség eljárásrendjét, konkrét lépéseit, kockázatelemzését, a két balesetet követő intézkedéseket, a teljes újraengedélyeztetési folyamatot is górcső alá veszik.

Forrás: Boeing

Az FAA később közleményében azt írta, ahogy eddig minden, a hivatal munkáját vizsgáló szerv esetében, úgy a szaktárca főnyomozójával is mindenben együttműködnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, közel másfél évvel a Boeing 737 MAX 2019 áprilisi földre parancsolása után, tavaly novemberben adta ki újra az FAA a légialkalmassági engedélyt. Eközben a gyártó megállapodott az Igazságügyi Minisztériummal egy 2,5 milliárd dolláros büntetésben, amelyet a típusváltozat hanyag tervezése, és szabályellenes engedélyeztetése, valamint a két halálos baleset miatt fizet a cég.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az újraengedélyeztetés után nem sokkal már voltak lapértesülések arról, hogy ennek folyamata sem lehetett teljesen rendben. A szenátus kereskedelmi bizottságának vizsgálatában megkérdőjelezték a 737 MAX-ek korábbi baleseteinek egyik fő okaként megjelölt átesésvédelmi rendszerhez (MCAS) fűződő ellenőrző repülések tisztaságát, mivel a gyártó és a hatóság is előre meghatározta a tesztrepülések végkimenetelét, és befolyásolhatták a pilótákat.

A bizottság több belsőstől származó információra hivatkozva azt is megállapította, hogy az FAA és a Boeing összejátszottak.

Egy korábbi Boeing-dolgozó pedig arról számolt be, hogy az elektromos rendszer gyártási hibái is vezethettek a két balesethez, de ezeket az újraengedélyeztetés során nem vizsgálták. A napokban azonban fény derült arra, hogy több elektromos rendszer földelése sem megfelelő, bár az nem világos, hogy a két eset összefügg-e.