Zipair Tokyo lesz a japán zászlóvivő légitársaság hosszú távú diszkont járatokat üzemeltető leánycégének neve. A 2020-tól Boeing 787-esekkel elinduló útvonalak közül Bangkok és Szöul már biztos, de európai városok is a célkeresztben vannak.

A Japan Airlines – hasonlóan más nagy holdingokhoz – hosszú távú diszkont járatokat üzemeltető leánycéget hoz létre, amely a tokiói olimpia előtt, 2020 nyarától megkezdi üzemelését. Most pedig bejelentették az elnevezését is – írja az Aerotelegraph.

A fapados a Zipair Tokyo nevet kapta, szürke-zöld arculatot kap fekete és elegáns betűkkel, az első célállomásai 2020 nyarától Bangkok és Szöul lesznek, de tervben van Észak-Amerika és Európa is.

Boeing 787-8 Dreamliner a Japan Airlines festésében (Grafika: Boeing)

A további útvonalakat később, folyamatosan jelentik majd be.

Az anyacégtől a fapados leány jövő nyárig megkapja az első két Dreamlinert, amelyeket évente további két-két példány követ egészen 2024 nyaráig.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azaz összesen tíz 787-es lesz majd a flottában, a tervek szerint pedig a Japan Airlines szellős berendezése helyett 290-300 ülőhelyesre alakítják majd át a gépeket.

A Japan Airlines tájékoztatása szerint a furcsa elnevezés, a Zipair az irányítószám angol megfelelőjére, a ZIP-re, valamint a cipzározásra (angolul „to zip”) utal, jelképezve, hogy hatékonyan és gyorsan összekötnek távoli városokat. A névhez tartozó Tokyo pedig azt képviseli, hogy a japán főváros Narita reptere lesz a bázis.

A projekt vezetője közölte, hogy saját erőből finanszírozzák az új légitársaságot, de később nyitottak befektetők ajánlataira is. Az elsődleges tőkeigényt 200 millió USA-dollárra teszik.