Tizenhét százalékkal növelte adózott eredményét az angol easyJet a szeptember 30-ával végződött teljes pénzügyi évben az előző évihez képest, a tegeli üzem százmillió eurós kiesését okozott a cégnek.

A lutoni székhelyű légitársaság honlapján közölt teljes éves pénzügyi eredmény-kimutatása szerint a társaság 16,8 százalékkal 5,8 milliárd fontra növelte az árbevételét, míg a jegyárbevétel 15, addig a kiegészít árbevétel 22 százalékkal emelkedett, így az easyJetnél is egyre nagyobb részt képvisel ez a bevételszerzési forma. Jelenleg a teljes bevétel egynegyede érkezik az egyéb szolgáltatások értékesítéséből.

Az elmúlt egy évben az easyJet 88,5 millió utast fuvarozott, 10,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, a járatok töltöttsége alig, 0,3 százalékpontot változott és 92,9 százalékot tett ki.

Az easyJet A320neo repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A légicég üzemelése 4,9 milliárd fontot emésztett fel, 13 százalékkal többe, mint egy évvel korábban. Ennek fő oka természetesen a kerozin volt, az üzemanyag-költség 11 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Így az easyJet üzemi eredménye a tegeli üzemet is beszámítva 836 millió font volt, 17,9 százalékkal magasabb, mint tavaly, az adózott eredmény pedig 17 százalékkal 358 millió fontra javult.

Hirdetés

Az Air Berlintől átvett tegeli járatok, illetve azok üzemeltetése egyelőre még jelentős mínuszban zárt: 3,9 millió utas, 80 százalékos töltöttség és 198 millió font bevétel mellett 152 millió font veszteséget termelt.

Mivel az easyJet előzetes foglalási adatai elmaradnak a várakozásoktól, a társaság az első félévben a tavalyinál némileg alacsonyabb bevétellel számol, a költségszint azonban változatlan maradhat.

Az easyJet emellett bejelentette: 17 darab Airbus A320neóra vonatkozó opciót vételi jogát megrendeléssé alakítja.

Hirdetés