Szándéknyilatkozatot köt az Aegean Airlines 42 darab Airbus A320neo családba tartozó gép vételéről, a megrendelés listaáron számolt értéke 5 milliárd dollár.

A szerződés szerint 30 repülőgépre adnak le rendelést, ezek közül legalább 10 darab A321neo lesz, de opcionálisan növelhető a nagyobb típusra leadott rendelés száma az A320-asok ellenében. A fennmaradó 12 gép vásárlására opciós jogot szerez az athéni légitársaság.

A szerződést júniusban írják alá, a gépek a légitársaság 2020 és 2025 közötti flottafejlesztési programjának keretében állnak majd flottába.

A gépekhez az Aegean még nem választott hajtóműveket, a tárgyalások mindkét gyártóval megkezdődtek és várhatóan júliusban jelentik be a nyertest.

Grafika: Airbus

A légitársaság közlése szerint ez az eddigi legnagyobb mértékű privát befektetés Görögországban. Az új repülőgépek nem csak abban segítenek majd az Aegean Airlines-nak, hogy csökkentse üzemelési költségeit, de képesek lesznek a járathálózat bővítésére is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábbi értesülések szerint az Aegean az A320neók mellett a Boeing 737 MAX-ok vételét is vizsgálta. A következő öt éves tervükben huszonöt újabb célállomás terveznek felvenni a járathálózatba, köztük másodlagos európai reptereket is. Ezzel párhuzamosan az utasforgalmat a tavalyi 13,2 millióról 16 millióra szeretnék növelni.

Az Aegean Airlines jelenleg negyvenhat Airbus A320-as típuscsaládba tartozó gépet üzemeltet, de hamarosan a csődbe ment Monarch Airlines-tól érkezik két további A321-es is, az adatbázisok szerint.